Njemačka obnovila fond za pomoć bankama

Dodajte komentar

Njemačka će po drugi put u kratkom razdoblju utemeljiti državni fond za pomoć bankama. Fond će raspolagati s 480 milijardi eura.

Ponovno aktiviranje fonda Soffin, ugašenog 2010. godine, u petak je odobrio i gornji dom njemačkog parlamenta, dvije sedmice nakon što su to učinili zastupnici u donjem domu. 

Njemačke banke moći će ove godine tražiti pomoć države kako bi u razdoblju krize ispunile zahtjeve za veću kapitalnu adekvatnost. Fond Soffin II trebao bi biti aktivan do kraja ove godine.

No, njemačke savezne zemlje istrajavaju na tome da savezna vlada mora sama preuzeti rizik za rad fonda i odbijaju izdati saglasnost da će učestvovati u jamstvima i dokapitalizaciji Soffina.

Savezna vlada s pokrajinskim se vlastima u okviru prvog fonda za pomoć bankama u jesen 2008. godine dogovorila da će savezne zemlje preuzeti 35 posto rizika u slučaju neuspjeha mjera, ali najviše do 7,7 miliajrdi eura. Tada preuzete obaveze i rizici odnosili su se na mjere prihvaćene do kraja 2010. godine, tvrde njemačke pokrajinske vlasti.

Soffin II će, kao i prethodni fond, imati na raspolaganju za kreditiranje 70 milijardi eura te dodatnih deset milijardi eura ako se s time saglasi odbor za budžet. Najveći dozvoljeni iznos jamstva je 400 miliajrdi eura.

Ministar finansija Wolfgang Schäuble nedavno je rekao da se nada da velike njemačke banke neće trebati državnu pomoć, te da će do proljeća same uspjeti sprovesti dokapitalizaciju.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *