Vlada preuzela dug KAP-a od 22 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada će preuzeti 22 miliona eura kredita koji je Kombinat aluminijuma uzeo od Dojče banke.

Dug će biti preuzet prema istoj dinamici otplate, koja podrazumijeva vraćanje po šest miliona eura  godišnje uz kamatu koja će ove godine iznositi dva miliona eura.

Ministar finansija Milorad Katnić tvrdi da postoji prostor  u okviru dozvoljenog limita  za zaduživanje i otplatu ovog duga.

Katnić je  saopštio  da Vlada sada mora biti spremna i na aktiviranje ostalih garancija, prema OTP i VTB banci.

Lukšić traži mišljenje Skupštine

Premijer Igor Lukšić rekao je nakon sjednice Vlade da će  odluku o otplati duga KAP-u proslijediti Skupštini na potvrđivanje.

“Želimo da provjerimo da li Vlada ima povrenje kada je njena politika prema KAP-u u pšitanju i da li ova Vlada ima mandat da dalje rješava ovaj problem.U suprotnom volio bi da čujem drugačija viđenja”,kazao je Lukšić.

Indijci ne dolaze,Rusi odlaze

On je saopštio i da su Indijci definitivno odustali od KAP-a, što je, kako je ocijenio, dodatno zakomplikovalo situaciju.

“Vlada će nastaviti da traži drugog partnera za KAP, a sve mi se čini da će prijateljstvo sa Rusima biti raskinuto”,kazao je Lukšić.

SDP protiv odluke  Vlade

Protiv Vladine odluke o preuzimanju  duga KAP-a bili su ministri iz redova SDP-a.

“Bili smo protiv ove odluke i smatramo da treba raskinuti ugovor sa Rusima”,potvrdio je ministar saobraćaja Andrija Lompar.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *