Agrokor odustao od Mercatora

Dodajte komentar

Agrokor je 6. februara 2012. godine otkazao Ugovor o ekskluzivnosti s konzorcijumom prodavaca većinskog udjela u Mercatoru, čime je povukao ponuda za preuzimanje te se i formalno povlači iz procesa.

Iako smo s konzorcijumom prodavaca pokušavali dogovoriti zadovoljavajuće uslove za akviziciju udjela od 52,1% u Mercatoru, tokom trajanja perioda ekskluzivnosti, do danas u tome nismo uspjeli.

Dugotrajni tok dosadašnjeg procesa naveo nas je na zaključak da bi cijeli proces mogao potrajati još duže vrijeme te da nam mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uslovima nije zagarantovana. To bi po našem mišljenju moglo biti štetno kako za našu kompaniju, tako i za Mercator te smo stoga donijeli odluku o povlačenju svoje ponude, pojašnjavaju u konzorcijumu Ivice Todorića svoju odluku.

Agrokor se 17. oktobra 2011. javio na javni natječaj za kupovinu 52,1% dionica Poslovnog sistema Mercator d.d., koji je u ime konzorcijuma glavnih dioničara vodila ING banka. ING je 7. novembra 2011., Agrokor izabrao kao najboljeg ponuđača, no od tada se pregovori za preuzimanje Mercatora praktički nisu pomakli s početne tačke.

Konačnu odluku o ponudi Agrokora trebala je, s obzirom da država kontroliše najvećeg pojedinačnog dioničara NLB, donijeti politika, odnosno nova vlast u Sloveniji, koju će po svemu sudeći uspjeti formirati vođa desnice Janez Janša, no Agrokor je očigledno procijenio da odluku nove slovenske vlade nije potrebno čekati.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *