Šerijatske banke budućnost Evrope

Dodajte komentar

Islamske banke krupnim koracima stupaju na svetsku finansijsku cenu, dok tradicionalni svet bankarstva pokazuje svoja ograničenja.

Ta ograničenja su postala očigledna u više navrata tokom ekonomskih kriza.

Islamske banke, njih više od 350 u 80 različitih zemalja, ostvarile su vrtoglavi uspeh u 2011. jer njihova finansijska sredstva iznose 1.000 milijadi dolara, što je za 18 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi ugledni belgijski list “La libr Belžik”.

Njihov poslovni uspeh, koji hvale i Međunarodni monetarni fond i Vatikan, istovremeno privlači i intrigira zemalja Zapada.

Jedna od specifičnosti tih banaka je i tekući račun pod nazivom “u skladu sa šerijatskim principima” koji bi u Belgiji trebalo da pokrene marokanska banka Šabia početkom juna.

Šerijatski odbor odobrava ugovore i nove proizvode banke i kontroliše njihovu primenu, odobrava potrošnju humanitarnog fonda, i vodi računa o primeni šerijata u poslovnim aktivnostima banke.

“Iako su mnogi bili skeptični kad su u pitanju muslimanske banke koje posluju u skladu sa šerijatom, njihova dugogodišnja stabilnost, broj klijanata, a pre svegaekonomski rezultati su potvrda naše uspešne poslovne politike, objasnio je finansijski konsultant belgijskog predstavništva banke Šabia Mohamed Bulif.

Ono što privlači sve veći broj klijenata širom Evrope je i transparetnost poslovanja, jer su banke dužne da preciziraju gde će biti investiran novac klijenata.

Britanski mediji su naveli primer jedne žene koja nije pripadnica muslimanske veroispovesti a koja je želela da uloži u banku 100.000 turskih lira pod uslovom da ni jedan cent ne bude uložen u vojnu industriju, a samo joj je Britanska islamska banka mogla da pruži garanciju da će njen zahtev biti poštovan.

Trenutno je poverenje ovoj banci poklonilo 60.000 klijenata, više od 10.000 njih su nemuslimanske veroispovesti, prenosi belgijski list.

U Francuskoj islamske banke koje posluju u skladu sa šerijatom rade od 2008. Prvi tekući račun tog tipa otvoren je u junu prošle godine, dok je prvi šerijatski hipotekarni kredit odobren pre nešto više od mesec dana.

U Evropi, s obzirom na ogroman broj imigranata iz arapskog sveta, ove banke postaju sve brojnije, u Danskoj, Francuskoj i Irskoj postoji po jedna islamska banka, u Nemačkoj i Švajcarskoj po pet, u Luksemburgu četiri, a u Velikoj Britaniji 23.

“Muslimanske banke posluju u skladu sa šerijatskim principima a to znači iskreno, pošteno i odgovorno. Naše banke izbegavaju kamatu i društveno su odgovorne jer se ne bave finansiranjem, niti u bilo kom pogledu učestvuju u prozvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duvana, medija i medijskih programa i filmova koji promovišu nasilje, perverznost i nemoral, kao ni oružje niti bilo šta drugo za što je nauka utvrdila da šteti čoveku”, objasnio je finansijski konsultant belgijskog predstavništva banke Šabia Mohamed Bulif.

Danas je sve veći broj zapadnih multinacionalnih banaka koje klijentima nude bankarske usluge na način koji nije u suprotnosti sa šerijatom. Tako su i neke od vodećih banaka kao što su američke Sitibenk, Goldman Saks ili britanska HSBC, holandska ABN Amro, francuske BNP Pariba, Sosijete ženeral, nemačka Dojče Bank osnovale poslovnice u muslimanskim zemljama, koje posredstvom tzv. “islamik vindouza” svojim klijentima nude islamski prihvatljive bankarske proizvode.

izvor: b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *