Hrvatska: Depoziti kod banaka premašili 222 milijarde kuna

Dodajte komentar

U posljednjem mjesecu prošle godine štedni i oročeni depoziti kod banaka zabilježili su pad na mjesečnom nivou, dok je depozitni novac očekivano, u skladu s većom sezonskom potrošnjom, ostvario rast, navodi se u analizi objavljenoj u novom izdanju publikacije RBA Dnevne finansijske vijesti.

Na godišnjem nivou je pak ostvaren rast, ali razmjerno blag. Ukupni depoziti kod poslovnih banaka na kraju 2011. iznosili su 222,3 milijarde kuna (štedni i oročeni kunski i devizni depoziti te depozitni novac), što je gotovo 6 milijardi kuna ili 2,8 posto više nego na kraju 2010.

Iznos štednih i oročenih kunskih i deviznih depozita iznosio je 186,1 milijardu kuna, što je 3,7 milijardi kuna ili 2 posto više nego na kraju 2010. Pri tome je godišnjem rastu depozita pridonio rast kunskih depozita od 6,1 milijardu kuna ili 17,5 posto, dok je stanje deviznih depozita na kraju 2011. bilo za 2,4 milijarde kuna ili 1,6 posto manje nego na kraju 2010. godine.

Devizni su depoziti kod banaka na kraju prošle godine iznosili 145,2 milijardi kuna te su činili 78 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, navodi se u analizi. Pad kunskog izraza deviznih depozita ublažen je kursnim kretanjima s obzirom da je u posmatranom razdoblju kurs EUR/HRK porastao za 2 posto.

Posmatrajući prema sektorima, depoziti stanovništva čine 79 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, a na kraju su godine iznosili 147,3 milijarde kuna, što je 5 posto više u odnosu na kraj 2010. Depoziti preduzeća su se smanjili za 8,2 posto godišnje te iznose 27,6 milijardi kuna.

U ovoj godini rast depozita ostat će umjeren, očekuju RBA analitičari. S jedne strane, rast štednje stanovništva ograničen je nepovoljnim prilikama na tržištu rada. Naime, rast nezaposlenosti i stagnacija realnih dohodaka onemogućavat će snažniji rast depozita ovog sektora. S druge strane, preduzeća su smanjivala štedne i oročene depozite već u prošloj godini, a poboljšanje trenda ne treba očekivati ni u ovoj, koja će biti vrlo izazovna za korporativni sektor, zaključuje se u analizi.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *