Eurokriza: Banke Grčkoj polove dug, Portugalu prijeti bankrot, Češka i Britanija bojkotvale EU

U fokusu ulagača su vijesti iz Europe, gdje su grčka vlada i njeni kreditori blizu sporazumu o restrukturiranju dugova te članice eurozone.

Prema tom sporazumu, ulagači koji drže 206 milijardi eura vrijedne grčke obveznice zamijeniće ih za nove obveznice upola manje vrijednosti. Nove obveznice biće s nižom kamatnom stopom i dužim rokom dospijeća, a kada dođu na naplatu, Grčka će vlasnicima obveznica isplatiti samo 103 milijarde eura.

Očekuje se da će dogovor biti postignut ovih dana, čime bi Grčka ispunili uvjete za drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjegla bankrot.

Pozitivno na tržišta djeluje i to što su se juče čelnici Evropske unije na summitu u Bruxellesu dogovorili o tekstu ugovora o fiskalnoj disciplini koji će početkom marta potpisati 25 zemalja članica. Taj ugovor neće potpisati samo Britanija i Češka.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice će se obavezati da će voditi uravnoteženu budžetski politiku i početi smanjivati dugove. Odredbe da strukturni budžetski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koji imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila, slijedile bi kazne.

No, dok se problemi grčke prezaduženosti rješavaju, naziru se problemi s Portugalom. Prinosi na 10-godišnje obveznice te članice eurozone juče su dosegnuli nove rekordne nivoe od 17 posto. Stoga se ulagači plaše da bi Lisabon mogao postati nova Atina i da će mu biti nužan još jedan paket međunarodne pomoći.

„Portugal je možda iduća članica eurozone kojoj će zaprijetiti bankrot. Prinosi na dugove te zemlje znatno su porasli, no ohrabruje što se to nije odrazilo i na obveznice drugih prezaduženih članica eurozone“, kaže Frances Cheung, analitičarka u banci Credit Agricole CIB.

Na valutnim je tržištima, pak, euro jutros stabilan. Nakon što je u petak dosegnuo 1,3235 dolara, najviši nivo od polovine decembra prošle godine, juče je skliznuo ispod 1,32 dolara, dok se jutros stabilno kreće oko 1,3170 dolara.

U odnosu na japansku valutu, kurs eura skliznuo je s jučerašnjih 100,80 na 100,50 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena pala s jučerašnjih 76,70 na 76,20 jena, najniži nivo u tri mjeseca.

Nakon što je juče pala za gotovo 80 centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku ojačala 30-ak centi, na 99,40 dolara po barelu.

izvor: business.hr

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.