Hiltoni i Šeratoni ostali samo u planovima

Dodajte komentar

Bolna činjenica da je Crna Gora jedina zemlja na Mediteranu koja se ne može pohvaliti hotelom nijednog svjetskog hotelskog brenda, te da su od najava izgradnje luksuznih hotela, koje su dolazile sa zvaničnih vladinih adresa, ostale samo prazne priče i lijepe kompjuterske animacije, najbolje ilustruje turistički ćorsokak u kome se našla “divlja ljepotica”.

I dok su mnoge nama konkuretske destinacije na razne načine uspijevale da animiraju inostrane investitore, kako bi dovele prestižne hotelske lance, Crna Gora je, nažalost, tu šansu propustila.

Svega par hiljada kreveta, sa koliko trenutno raspolaže u hotelima visoke kategorije, a koliko ih je imala i prije pola decenije, nedovoljni su da se primami viskoplatežna klijentela, a time i ostvari ideja od elitnom turizmu.

A 2012. godinu, koju su mnogi najavljivali kao godinu realizacije mnogih ambicioznih hotelskih investicija, dočekujemo bez ijednog brendiranog hotela.

Nažalost, na našoj obali nemamo ni tako slatkrječivo najavljivane Šeratone, Hiltone, For sizn-e, Radisone, Meriote… i ko zna koje svjetske lance hotela koji su u vrijeme investicionog buma iz Ministarstva turizma najavljivani kao praktično sigurne investcije.

I dok su brojne biznis barijere, mnogi korumpirani državni činovnici koji su, kako se spekuliše, u svakoj od investcija tražili “procenat”, te skupe komunalije i administrativne peripetije, otjerale brojne hotelske biznismene, sada, kada je uveliko kriza, pokušavamo da sve greške otklonimo i animiramo investitore.

Postvalja se pitanje – da li smo zakasnili. A stvarnost je takva da nakon izgradnje “Splendida” jedinog našeg hotela sa pet zvjezdica, za proteklih gotovo šest godina Crna Gora nije dobila nijedan luksuzni hotel.

Opština Budva je nedavno učinila pomak, smanjenjem komunalija na nevjerovatnih 30 eura po kvadratu za one investitore koji budu u narednih godinu i po željeli da grade hotele sa pet zvjezdica.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *