Zbog snažnog franka Švajcarskoj prijeti recesija

Dodajte komentar

Vodeći švajcarski pokazatelj rasta ekonomije u januaru je kliznuo u negativno područje prvi put od 2009. godine, ukazujući na mogućnost recesije koja bi idućih mjeseci mogla zahvatiti privredu zbog snažnog franka, pokazuju u petak najnoviji podaci.

Ekonomski barometar vodećeg švajcarskog ekonomskog instituta KOF, koji ukazuje na očekivanu ekonomsku situaciju u idućih približno šest mjeseci, spustio se u januaru na minus 0,17 bodova, najniži nivo od avgusta 2009. godine.

Analitičari iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali njegov pad na minus 0,05 bodova.

“Pokazatelj je puno slabiji no što se očekivalo, s obzirom da su pozitivne naznake da bi se potražnja mogla poboljšati u nekim susjednim zemljama-članicama EU-a, ponajprije u Njemačkoj, imale tek neznatnog uticaja na švajcarsku privredu zbog snažnog franka”, tumači analitičar u Informa Global Marketsu Nikola Stephan.

Uzlet franka koji se temelji na većem okretanju ulagača švajcarskoj valuti u potrazi za sigurnim utočištem u vrijeme eskalacije dužničke krize u eurozoni pogodio je pak dobit kompanija, smanjio marže izvoznika i ojačao pritiske na turistički sektor te alpske zemlje.

U pokušaju da izbjegne recesiju, Švajcarska centralna banka (SNB) postavila je još početkom septembra granicu od 1,20 franaka za euro, a najnoviji bi podaci instituta KOF mogli podstaknuti sindikate i političare da glasnije apeluju na SNB da podigne još više tu granicu.

“Reakcija zvaničnika vlade i sindikalnih čelnika nedvosmisleno će biti javni poziv za agresivniju i brzu odluku SNB-a o novoj granici kursa. Očekujemo verbalnu intervenciju centralne banke, no razmišljamo u vezi njene moguće efikasnosti”, kazao je analitičar Swissquotea Peter Rosenstreich.

Franak je oslabio odmah po objavi najnovijeg izvještaja KOF-a, ali se kasnije nešto oporavio te se njime trgovalo po oko 1,2077 franaka za euro.

Zvaničnici SNB-a istakli su odlučnost u pogledu odbrane utvrđene granice kursa franka u proteklih nedjelju dana a privremeni je čelnik centralne banke Thomas Jordan najavio i nove mjere budu li to nalagale ekonomske prognoze i deflatorni rizici.

Podaci KOF-a u oštroj su ipak suprotnosti s ostalim najnovijim podacima, koji su ukazali na poboljšane izglede za privredu.

Povjerenje ulagača u januaru je ojačalo najviše u posljednjih devet mjeseci, dok je proizvodna aktivnost uprkos negativnim uticajima snažnog franka u decembru porasla nakon tri mjeseca uzastopnog pada.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *