Špekulanti se počeli ‘motati’ oko pšenice

Dodajte komentar

Cijene pšenice na terminskim tržištima u Evropi danas su dosegnule najviši nivo u zadnja četiri mjeseca zbog glasina o mogućem ograničavanju izvoza pšenice iz Rusije i Argentine.

Glasine o ograničavanju izvoza Rusije i Argentine podstaknule su još juče rast cijena pšenice na terminskim tržištima u SAD-u, a danas je rast cijena uslijedio i na evropskim tržištima.

Tako je terminska cijena mljevene pšenice s rokom isporuke u martu na tržištu u Parizu porasla danas 0,4 posto, na 206,75 eura po toni.

Tokom jutra dotaknula je i 210 eura po toni, najviši nivo od 12. septembra prošle godine. Od početka ove sedmice terminska cijena pšenice ojačala je u Parizu otprilike 4 posto.

Na tržištima se špekulira da bi Argentina mogla ograničiti izvoz kukuruza i sojina zrna uslijed suše. Rusija je, pak, već ranije objavila da bi mogla uvesti izvozna ograničenja kako bi održala niskima cijene pšenice na domaćem tržištu dosegne li izvoz određen nivo.

U međuvremenu, i ruska i argentinska vlada objavile su da nemaju namjeru ograničavati izvoz žitarica.

Na tržištu u Hamburgu prodajna cijena pšenice s rokom isporuke u februaru ojačala je danas 5 eura, na 212 eura za tonu, dok se ponude za kupovinu kreću između 207 i 210 eura.

„Glasine o ograničavanju izvoza iz Rusije i Argentine podstiču rast cijena. No, kupci često nisu voljni pratiti snažan rast cijena koji se temelje samo na glasinama“, kaže jedan trgovac u Hamburgu.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *