Finansijski sistem Crne Gore je stabilan

Dodajte komentar

U  ovom trenutku ne postoje direktni rizici koji ugrožavaju finansijsku stabilnost Crne Gore ,saopšeno je iz Centralne banke (CBCG).

„Određenu dozu zabrinutosti daje neadekvata likvidnost realnog sektora i porast broja preduzeća sa blokiranim računima. Takođe, trenutna situacija na međunarodnom tržištu kapitala,  usporeni trend rasta svjetske ekonomije, naročito EU i zemalja regiona i dalje su potencijalni izvori neizvjesnosti za 2012. godinu”,poručeno je iz Cetralne banke.

Danas je održana dvadeset peta sjednica Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je  predsjedavao guverner dr Radoje Žugić.

Savjet je usvojio Izvještaj Guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za decembar 2011. godine.

U Izvještaju je konstatovano, da je procijenjeni rast za prva tri kvartala 2011. godine iznosio  oko 3,5%.

Cijene su u decembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile pad od 0,2%, dok je godišnja stopa inflacije iznosila 2,8%, što je u očekivanom rasponu Centralne banke.

U  izvještaju je istaknuto, da nastavak  trenda stabilizacije u bankarskom sektoru doprinosi stabilnosti finansijskog sistema u cjelini.

„Kao rezultat aktivnosti banaka u prethodnom periodu, na upravljanju sredstvima i nekvalitetnom aktivom, došlo je do iskazivanja pozitivnog godišnjeg rezultata poslovanja sistema, u iznosu od 9,5 miliona eura.Pozitivna tendencija je dalje smanjivanje nekvalitetnih kredita, čije učešće u ukupnim kreditima je palo ispod 15%. U porastu je i kapital banaka, koji je u decembru u odnosu na novembar povećan za 10,3%.“,saopšteno je iz Centralne banke.

 

izvor:Banakar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *