Beogradska berza: Nedjeljni komentar 16.01.2012 – 20.01.2012

Dodajte komentar

Uprkos činjenici da je potkraj nedelje registrovan blagi pozitivan sentiment na domaćem tržištu kapitala, treću sedmicu zaredom Beogradska berza beleži pad vrednosti uz prilično niske promete.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oslabio je dodatnih 2,3 odsto, dok od početka godine registruje minus od 4,7 procenata. Ukupan promet u trgovanju bio je 2,6 miliona evra, a ponovo su obveznice stare devizne štednje u njemu činile solidan udeo. 

Akcije – Najprometnija bankarska hartija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila promet od 34,5 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.530 dinara. Akcije ove banke spuštale su se tokom sedmice nadomak nivoa od 1.500 dinara, da bi se situacija preokrenula poslednjeg trgovačkog dana te je nedeljni minus ublažen na 0,8 odsto.

Ostale bankarske akcije okončale su sedmicu sa znatno većim gubicima. Beogradska Agrobanka (AGBN) oslabila je čak 43,3 odsto, zaustavivši se na kraju nedelje na koti od 1.474 dinara. Nakon što je uvedena prinudna uprava Narodne banke Srbije (NBS), zavladala je panika među akcionarima ove banke te su poslednja četiri trgovačka dana akcije ove bankarske ustanove padale na donju dozvoljenu zonu fluktuacije. Prinudna uprava ove banke saopštila je da su depoziti građana bezbedni, ali to nije smirilo akcionare s obzirom na veoma malo raspoloživih relevantnih informacija u vezi sa trenutnom finansijskom slikom ove banke. Na kraju nedelje vrednost Agrobanke se spustila na najniži nivo otkada se pojavila na tržištu i iznosila je 11 miliona evra. Privredna banka (PRBN) je oslabila 18,8 procenata na 260 dinara, dok je Univerzal banka (UNBN) takođe zabeležila dvocifrenu stopu pada od 13,3 procenta, spustviši se na istorijski najnižu vrednost od 1.995 dinara. Rekordno nisku vrednost akcija protekle nedelje zabeležila je i novosadska Razvojna banka (MTBN) koja je pala na 830 dinara, dok je uprava ove banke najavila novu emisiju akcija poznatom investitoru.

Najprometnija hartija iz realnog sektora bio je beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je ostvario realizaciju od 23,2 miliona dinara. Najveći deo prometa Aerodrom je ostvario u rasponu 490-500 dinara, potvrdivši epitet jedne od najstabilnijih hartija na domaćem tržištu. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su u nedelji 2,3 odsto, spustivši se na najnižu vrednost u poslednja tri meseca. NIS je okončao nedelju na nivou od 586 dinara što odgovara tržišnoj vrednosti kompanije od 95,6 milijardi dinara (907,4 miliona evra). Odličan promet od 20,7 miliona dinara zabeležio je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) uz lagani rast vrednosti, dok je dobitnik nedelje bio beogradski Imlek (IMLK) koji je stizao do najvišeg nivoa u poslednje tri godine. Akcije najveće domaće mlekare porasle su 6 procenata na 2.514 dinara što bi mogao biti nagoveštaj inteziviranja pregovora o prodaji ove kompanije od strane većinskog vlasnika – Danube Foods grupe.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su solidan promet od 1,1 milion evra, a najprometnija serija bila je A2014. Ova dužnička hartija je ostvarila najveći deo realizacije na ceni koja odgovara godišnjem prinosu od 5,99 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je aukcija na kojoj su prodate sve ponuđene 18-omesečne državne note ukupne nominalne vrednosti 5,3 milijarde dinara. Zapisi su prodati po godišnjoj kamatnoj stopi od 12,79%, dok je na poslednjoj aukciji državnih dužničkih hartija iste ročnosti ostvaren prinos od 13,3 odsto. Protekle sedmice, izvršni odbor NBS-a je snizio referentnu stopu na 9,5 procenata što će svakako imati implikacije na buduće aukcije dužničkih hartija.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *