Od 1. februara Zeleni karton sa oznakom MNE

Za putovanje vozilom u inostranstvo osim u Srbiju od 1 februara  biće potrebna Zelena karta, izdata po ovlašćenju Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore na kojoj je upisana međunarodna oznaka naše zemlje, odnosno, MNE.

“Svi vlasnici motornih vozila kojima regitracija ističe 1. februara 2012. godine i kasnije moraju posjedovati novi obrazac zelene karte koji mogu preuzeti od osiguravača kod koga su osigurali svoje vozilo. Napominjemo da svi već izdati obrasci Zelenih karti važe pojedičano svaka do datuma naznačenog na obrascu“, saopštio je Boris Šaban  izvršni direktor Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore.

Od 1. februara 2012. godine će Akcionarska društva za osiguranje, članice Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, obrađivati odštetne zahtjeve za štetu od vozila sa inostranim tablicama na teritoriji Republike Crne Gore.

“Preduslov za regulisanje isplate naknade štete našim građanima, jeste da je vozač koji je upravljao inostranim vozilom kriv za nezgodu i dokaz o njegovom osiguranju, odnosno, važeća zelena karta“, kazao je Šaban.

Pravila ukoliko  oštetite  inostrano vozilo

Prepišite sve podatke o vozaču iz dokumenta o identifikaciji i prepišite sve podatke iz zelene karte i to posebno:

1.    Obavezno upišite cijeli broj zelene karte koji se nalazi pod rednim brojem 4, odnosno, Zemlja (međunarodnu oznaku za državu iz koje dolazi vozilo)/Osiguravač (brojčana šifra) / Broj (broj zelene karte);

2.    Obavezno upišite period važenja zelene karte, odnosno, početak i kraj što se nalazi pod rednim brojem 3;

3.    Obavezno upišite naziv osiguravača koji je izdao zelenu kartu što se nalazi pod rednim brojem 10.

4.     Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite, fotokopirajte obrazac zelene karte drugog učesnika ili je slikajte (mobilnim telefonom).

Ovih par pravila će Vam omogućiti da štetu naplatite što je efikasnije i brže..

izvor: Bankar.me

Check Also

Allianz pod istragom u Njemačkoj zbog investicionih fondova

Njemački regulatori pokrenuli su istragu protiv najveće finansijske kompanije u zemlji, Allianza (ALVG.DE), nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *