U decembru devizne rezerve NBS povećane za skoro 660 miliona eura

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ povećane su u decembru za 659,4 miliona evra i na kraju tog mjeseca su, prema preliminarnim podacima, dostigle nivo od 12 milijardi evra.

Tome su najviše doprinijeli prilivi po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve u neto iznosu od 555,4 miliona evra od strane banaka- saopšteno je iz NBS.

Istovremeno, po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni su prilivi u iznosu od 31,8 miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS u toku decembra isplaćen je 51 milion evra po osnovu izmirenja obaveza prema inokreditorima.

U saopštenju se navodi da su neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, krajem decembra iznosile 6,66 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu  u decembru  iznosio je 2,1 milijarda evra i bio je za 936,8 miliona  evra veći nego u prethodnom mjesecu.

U 2011. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 19,5 milijardi, što predstavlja najveći iznos međubankarske trgovine devizama u posljednje tri godine.

U  decembru   je zabilježena  nominalna  depresijacija  dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto, dok je u toku 2011. godine dinar prema evru nominalno apresirao za 0,8 odsto.

Krajem  decembra  NBS je intervenisala prodajom 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, u cilju ublažavanja prekomjernih dnevnih oscilacija kursa.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *