Možda je Del Boy Trotter bio u pravu – siva ekonomija je važna za svijet

Dodajte komentar

Novinar New York Timesa, Nationa i Newsdaya Robert Neuwirth u svojoj novoj knjizi ‘Stealth of Nations: The Global Rise of the Informal Economy’ tvrdi da mali, ilegalni poslovi nose bilione dolara u trgovini i zapošljavaju polovinu svjetske radne snage.

Prema riječima autora, ‘poslovi na crno’ su kritični izvori preduzetništva, inovacija i vjere u sebe. „Upravo je siva ekonomija za vrijeme recesije rasla, stvarala nove poslove, povećavala prodaju i poboljšavala živote milionima ljudi“, tvrdi Neuwirth.

DIY (‘do it yourself’) privreda kako je autor naziva ne odnosi se na drogu, trgovinu ljudima, već na ilegalne prodavce na ulici koji čine ovo neformalno tržište. Dok ekonomija stagnira, u zemljama u razvoju ovo je jedini dio privrede koji raste.

U knjizi takođe stoji da neke od velikih korporacija tipa Protector& Gamble i Colgate-Palmolive takođe plasiraju svoje proizvode na takva ‘neformalna tržišta’. Prema riječima autora, gdje je tržište, tu su i kupci.

Autor tako navodi primjer UAC Foodsa kao specifične marke na uličnim tržištima. Naime, UAC Foods posluje u Nigeriji, posjeduje par restorana i hotela, njihovim dionicama se trguje na nigerijskoj berzi. Ipak, njihove Gala kobasice se mogu naći samo u prodaji na ulicama zapadne Afrike.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *