Svjetske berze: Kraj lude godine

Dodajte komentar

Nakon velikih oscilacija cijena dionica tokom godine, na Wall Streetu indeks S&P 500 je 2011. godinu završio odakle je i krenuo, dok su u Evropi i Aziji berzanski indeksi oštro pali.

Nakon mlakog trgovanja, juče je indeks Dow Jones indeks oslabio 69 bodova, ili 0,57 posto, na 12.217 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 posto, na 1.257 bodova, a indeks Nasdaq 0,33 posto, na 2.605 bodova.

U cijeloj 2011. godini Dow Jones osvojio je 5,5 posto, dok je Nasdaq indeks oslabio 1,8 posto. S&P 500 izgubio je, pak, mršavih 0,03 posto.

„Da ste zaspali u januaru i probudili se danas, mislili biste da se u međuvremenu ništa nije dogodilo. No, bila je ovo luda godina, s velikim usponima i padovima cijena“, kaže Martin Sass, direktor fonda M. D. Sass.

Na početku godine činilo se da se američka ekonomija brzo oporavlja od velike recesije. Broj zaposlenih rastao je mjesečno za više od 200.000, što je pozitivno uticalo na tržište kapitala.

Krajem aprila S&P 500 indeks dosegnuo je 1.363 boda, dvostruko više u odnosu na njegov najniži nivo na koju je pao u martu 2009. godine, u jeku recesije. Niko tada nije ni pomislio da će to biti ovogodišnji vrhunac S&P-a.

Međutim, Japan su uzdrmali katastrofalni potres i cunami talas, što je poremetilo nabavni lanac i izazvalo usporavanje rasta industrijske proizvodnje u SAD-u i mnogim drugim ekonomijama. Kompanije su prestale zapošljavati, a povjerenje potrošača oštro je palo.

Političari u Washingtonu nisu pomogli. Njihovo hrvanje oko budžetskog deficita u avgustu navelo je agenciju Standard & Poor's na smanjenje vrhunskog, trostrukog A kreditnog rejtinga SAD-a.

To je izazvalo snažne oscilacije cijena dionica, pa je Dow Jones indeks četiri dana zaredom padao i skakao za više od 400 bodova.

Uz to, tržište je neprestano bilo pod pritiskom evropske dužničke krize, straha ulagača da će se nakon Grčke, kojoj je stalno prijetio bankrot, dužnički problemi proširiti na veće privrede, špansku i italijansku.

„Zarade kompanija i fundamenti bili su dobri, no političke krize i paraliza odlučivanja u Washingtonu i Evropi zasjenili su te pozitivne činjenice. Kada je prije dvije godine počela, nisam mislio da će evropska dužnička kriza potrajati toliko dugo“, kaže Sass.

Evropski lideri uspjeli su naći rješenje za grčke dužničke probleme, koje uključuje i otpis dijela dugova te članice eurozone bankama, no italijanski i španski dugovi preveliki su da bi im se pomoglo na isti način kao i Grčkoj.

Zbog straha ulagača da će Evropu i SAD zahvatiti nova recesija, početkom oktobra S&P 500 indeks zaronio je 19 posto ispod njegovog najvišeg ovogodišnjeg nivoa, dosegnutog u aprilu, pa se našao na rubu ‘tržišta medvjeda’.

Ipak, zahvaljujući naznakama jačanja američke ekonomije, u posljednjem tromjesečju cijene su se dionica uspjele oporaviti i vratiti na nivoe od početka godine.

Zbog straha da će banke zabilježiti velike gubitke na državnim obveznicama, te da bi dužnička kriza mogla prerasti u kreditnu krizu, sličnu onoj iz 2008. godine, ove su godine najviše pale cijene dionica banaka.

S&P indeks finansijskog sektora potonuo je 18 posto, a među dionicama koje čine indeks Dow Jones najviše je, čak 58 posto, potonula cijena Bank of America.

Najveća dobitnica iz sastava Dow Jonesa bila je, pak, dionica lanca restorana McDonald's, s rastom cijene za 31 posto.

Među 10 sektora indeksa S&P najviše je, 15 posto, ove godine porastao uslužni sektor. Sektor proizvođača roba za široku potrošnju ojačao je, pak, za 11, a zdravstveni sektor za 10 posto.

Ostali sektori nisu prošli tako dobro, pa je prinos dionica iz indeksa S&P 500 ove godine iznosio samo 2,11 posto, uključujući dividende. To znači da su ulagači izgubili novac, s obzirom da je inflacija u SAD-u u posljednjih 12 mjeseci iznosila 3,4 posto.

No, to je ipak znatno bolji rezultat nego na drugim svjetskim burzama. FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica pao je u ovoj godini 10,7 posto, na 1.000 bodova, što je njegov najveći pad od 2008. godine. Londonski indeks FTSE oslabio je, pak, 5,6, a frankfurtski DAX 14,7 posto.

Još su veći gubici zabilježeni na azijskim tržištima. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, potonuo je u ovoj godini više od 18 posto, što je njegov prvi godišnji gubitak od 2008. godine.

Japanski Nikkei završio je u minusu od oko 17 posto, dok je hongkonški Hang Seng pao 20 posto, a australski S&P/ASK 200 indeks 14 posto, što je njegov prvi godišnji gubitak u 30 godina koliko postoji.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *