Raiffeisen: Turbulencije u eurozoni u prvoj polovini 2012.

Glavni analitičar u Rajfajzen banci Peter Brezinšek predviđa smanjenje BDP-a u cijeloj evrozoni u 2012. godini, a za SAD i tržišta u razvoju ekonomsku krizu, ali ne i recesiju.

Brezinšek smatra da je vrlo vjerovatno da će smanjeni rejtinzi unutar evrozone u prvoj polovini 2012. godine prouzrokovati turbulencije.

Prema njegovom mišljenju, prvi kvartal 2012. biće test za evrozonu koja će se suočiti sa ubrzanim  kriznim menadžmentom prema konstitucionalnim reformama neophodnim za postizanje fiskalne unije koja igra važnu ulogu, saopšteno je iz Rajfajzen banke.

On vjeruje da će politički razvoj i program restrukturisanja u Italiji igrati ključne uloge u budućem razvoju evrozone.

Analitičari Rajfajzen riserča predviđaju smanjenje BDP-a u zemljama evrozone od jedan odsto u 2012. godini, iako bi privatna potrošnja trebalo da pomogne privredu u zemljama sa solidnim podacima sa tržišta rada i relativno značajnim povećanjima plata.

Oni navode da je godišnja stopa inflacije nedavno dostigla ciklični vrhunac od tri odsto godišnje, pri čemu su električna energija, hrana, prevoz i smještaj bili glavni pokretači inflacije.

Na osnovu projekcije za cijenu nafte tek nešto manju od 100 dolara po barelu u 2012, stručnjaci predviđaju da će vrlo brzo doći i do smanjenja troškova za električnu energiju.

Brezinšek navodi da plate neće doprinijeti inflaciji u većini evropskih zemalja, s obzirom na neizvjesnu situaciju na tržištu rada.

“S druge strane, povećanje poreza će vrlo vjerovatno dovesti do uvećanja cijena na godišnoj osnovi. Generalno, stope inflacije u prvim mjesecima 2012. će brzo pasti za dva odsto i ostaće na tom nivou do kraja godine”, dodaje Brezinšek.

Predviđanja su i da će evrozona i SAD suočiti sa negativnim realnim kamatnim stopama, a Brezinšek ne isključuje ni dodatna smanjenja kamatne stope od strane Evropske centralne banke, iako je to malo vjerovatno.

Prema mišljenju Brezinšeka, Federalne rezerve SAD vjerovatno će se odlučiti da implementiraju dodatne mjere u prvoj polovini 2012. zbog očekivanog pada ekonomije.

Ipak, on čekuje da će i dalje biti prisutne značajne razlike kada su u pitanju kamate po obveznicama zbog neprovođenja mjera restruktuiranja.

Prema mišljenju analitičara, obveznice vlade SAD još uvijek će se smatrati “sigurnim utočištem” u 2012, i pored nagovještaja da će SiP smanjiti kreditni rejting zemlje, koji je sada AAA.

Analitičari očekuju da likvidnost koju su ubrizgale centralne banke, za sada, neće biti dovoljna da spriječi pad tržišta dionica i glavnih segmenata tržišta korporativnih obveznica u prvim mjesecima 2012. godine.

Šef analize berze u Rajfajzen banci Helge Rehberger vjeruje da će u prvim mjesecima 2012. godine doći do pada cijena na berzama, kao i na velikom dijelu tržišta korporativnih obveznica.

“Turbulencije unutar finansijskih tržišta i politička previranja unutar mnogih zemalja, kao i na panevropskom nivou sada utiču na realnu ekonomiju.

izvor: capital.ba

Check Also

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku nedjelje

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u danje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *