Italijanske banke uzele 116 mlrd eura zajmova od ECB-a

Dodajte komentar

Više od desetak italijanskih banaka uzele su više od 116 milijardi eura novih trogodišnjih zajmova koje je u srijedu na aukciji ponudila Evropska centralna banka (ECB), što je gotovo četvrtina od njihovog ukupnog iznosa, rekla su za Reuters tri izvora s direktnim saznanjima o tome.

ECB-ova prva ponuda trogodišnjih zajmova u srijedu je izazvala veliku potražnju, pa su se 523 banke zadužile za ukupno 489 milijardi eura, što je pobudilo nade da se kreditna kriza može izbjeći kao i da se novac može iskoristiti za kupovinu italijanskih i španskih obveznica.

Italijanska brojka uključuje 40,4 milijardi eura bankovnih obveznica koje su korištene kao kolateral za zajmove. No, banke takođe mogu ponuditi i druge vrste osiguranja za kredite ECB-a, kao što su, na primjer, državne obveznice.

Dokument iz italijanske berze – Borsa Italiana, pokazao je da je 14 banaka izlistalo bankovne obveznice s državnim jamstvom na tržištu obveznica, što je preduvjet da te obveznice budu prihvaćene kao kolateral za nove kredite ECB-a.

Najveći iznos, 12 milijardi eura, od države zajamčenih obveznica izlistala je banka Intesa Sanpaolo, koja je potvrdila da ih je iskoristila kao kolateral za zajmove.

Dokument s berze pokazuje da je Banca Monte dei Paschi di Siena izlistala 10 milijardi eura obveznica, dok je UniCredit izlistao 7,5 milijardi eura obveznica.

Među ostalih 14 banaka su Banco Popolare s obveznicama vrijednim 3 milijarde eura, Banca Popolare di Sondrio, Banca Etruria, Banca Popolare Dell'Emilia Romagna i Credito Emiliano, navodi Reuters.

UniCredit i italijanska udruga banaka odbacili su ideju da će svježa i jeftina ECB-ova likvidnost podstaknuti banke da kupuju više državnog duga.

“Uvjeren sam da treba podržati likvidnost realne privrede i na taj način izbjeći kreditnu krizu”, izjavio je glavni izvršni direktor UniCredita, Federico Ghizzoni, u intervjuu za radio u srijedu.

Glavni direktor bankarske lobističke udruge ABI, Giovanni Sabatini, rekao je novinarima da “pravila Evropske agencije za banke (EBA), odvraćaju od kupovine državnih obveznica, tako da ni važna ECB-ova injekcija likvidnosti od gotovo 500 milijardi eura, ne može biti upotrijeebljena za podršku državnom dugu”.

“EBA je stvorila taj problem: nova toksična imovina su državne obveznice, u očima tržišta. Banke ne samo da neće povećati svoju izloženost, već će je vjerovatno smanjiti, a to stvara potencijalni problem za refinansiranje državnog duga”, dodao je Sabatini.

Italijanske banke imaju 192 milijarde eura domaćih državnih obveznica u svojim bilansima, od čega je 160 milijardi eura raspoređeno na pet najvećih banaka. Italijanske banke od jula stalno povećavaju zavisnost od posuđivanja od ECB-a, otkako se Italija sve dublje uvlači u dužničku krizu eurozone a njihov pristup tržištu duga je zamrznut. U novembru je ECB-ovo finansiranje italijanskih banaka naraslo na 153 milijarde eura, sa 111 milijardi eura prethodnog mjeseca. U junu je ono iznosilo samo 41 milijardu eura.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *