Rizik van pameti? Sjevernokorejske obveznice.

Dodajte komentar

Uprkos izolaciji koja traje već decenijama, dužnički vrijednosni papiri Sjeverne Koreje mogu se naći na tržištu i postoje investitori koji ih žele kupiti.

Mnogi investitori skloni riskantnom ulaganju pažljivo prate što će se događati s vrijednosnim papirima kada nakon smrti Kim Jong Ila vlast preuzima njegov sin Kim Jong Un. Naime, nakon što je Sjeverna Koreja posljednjih dvadesetak godina ignorisala kreditore Sjeverne Koreje, njenim se dužničkim papirima u ponedjeljak trgovalo na Londonskoj berzi, javlja Reuters.

Prema procjeni brokerske tvrtke Exotix, tržišna vrijednost sjevernokorejskih vrijednosnih papira je oko milijardu dolara.

“Ako kupujete, kupujte s očekivanjem da bi budući događaji u zemlji mogli povisiti cijenu”, izjavio je glavni ekonomist Exotixa. Kako su prinosi na obveznice Sjeverne Koreje rasli od 80-ih godina, ukupna potraživanja sada bi mogla biti četiri ili pet puta veća, zavisno o vrsti zajmova i uslovima. Uprkos tome, sjevernokorejski vrijednosni papiri prikladniji su za profesionalne investitore jer je i dalje riječ o izrazito nelikvidnom tržištu, gdje za sprovođenje jedne transakcije treba i nekoliko dana.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *