Upad hakera: Banke nekoliko zemalja regiona povukle pojedine “visa” kartice

Dodajte komentar

Crnogorske banke odlučile su da povuku “visa” kartice svih klijenata iz zemlje koje su proteklih godinu dana makar jednom koristili karticu na OMV pumpama u regionu.

Kako saznaje TV Vijesti, banke će o svom trošku izdati nove kartice.

Inače, banke su klijentima u cijelom regionu, zbog upada hakera u sistem, blokirale “visa” debitne i kreditne kartice kojima su plaćali gorivo na tim pumpama.

izvor: vijesti.me

*** ***

Nekoliko najvećih banaka u Srbiji, koje posluju sa stanovništvom, blokiralo je juče platne kartice kompanije Visa iz, kako su naglasile, bezbjednosnih i preventivnih razloga.

Problem nije samo domaće prirode. Kartice su blokirane u čak 11 zemalja zato što su za sada nepoznati hakeri upali u sistem ove finansijske organizacije i došli u posjed podataka pomoću kojih mogu da zloupotrebe račune bankarskih klijenata. Inače, zloupotreba je otkrivena na OMV benzinskim pumpama.
Visa još nije dala nikakvo detaljno obavještenje ovih događaja osim da je u toku istraga “potencijalnog kršenja bezbjednosti” koje može da ugrozi vlasnike Visa kartica širom istočne Evrope.

Nije poznato je da li su ugrožene kartice i drugih kuća: Maestro, Mastercard, American Exspress, Diners jer je bilo slučajeva da su pojedini vlasnici Dinersa još prije nedjelju dana dobili obavještenje da im je kartica blokirana. Odnosno, ne zna se da li je to dio istog problema.

U bankama jednoglasno objašnjavaju da je sve to učinjeno iz bezbjednosnih razloga i da su blokirane samo one kartice za koje su od Visa sistema dobili obavještenje da postoji mogućnost zloupotrebe. Svi oni će od banke dobiti nove kartice bez ikakve naknade o trošku banke.

Komercijalna banka u Srbiji saopštila je da je juče isključila oko 2.000 „Visa” platnih kartica, zbog postojanja opasnosti od zloupotrebe tih sredstava plaćanja, a klijentima će za nekoliko dana biti izdati nove.

I u UniCredit banci potvrđuju da su blokirali jedan broj platnih kartica. “One su blokirane isključivo iz preventivnih razloga, odnosno da bi se spriječile eventualne zloupotrebe. Početkom sljedeće nedjelje sve blokirane kartice biće zamijenjene novim o trošku banke, a u međuvremenu klijenti mogu da podignu novac u našim ekspoziturama”.

–Sve banke u Evropi, koje su članice Visa i Master Card kartičarskih sistema obavijeeštene su da postoji mogućnost da je određeni broj podataka o platnim karticama kompromitovan. Banka nije stihijski blokirala platne kartice, onemogućavajući svojim korisnicima nesmetano korišćenje sredstava, već je preduzela sve neophodne mjere kako bi se ciljanim djelovanjem zaštitili korisnici koji su izloženi riziku od potencijalnih neprijatnosti i zloupotreba – navode u Intesa banci.

Volksbanka trenutno nema nijedan slučaj zloupotrebe ili kompromitacije kartica svojih klijenata, tako da nijedna kartica njihovih klijenata za sada nije blokirana.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Societe Generale banke, potvrđuje da su oni od kartičarskih asocijacija dobili informaciju o napadu na bazu podataka jednog trgovačkog lanca, prisutnog u više država centralne i istočne Evrope (region od Njemačke do Turske) s preko 1.500 prodajnih mjesta.
Za sada, nije bilo zloupotreba po karticama njihovih klijenata.

I Raiffeisen banka je privremeno blokirala određeni broj platnih kartica za koje postoji sumnja da su potencijalno ugrožene. Privremena blokada je učinjena preventivno, kako bi se zaštitila sredstva klijenata na računima kartica, dok se ne izvrši njihova zamjena.

I u Hypo Alpe-Adria banci potvrđuje da su neke kartice preventivno blokirane, a klijenti o tome obaviješteni. Izrada novih kartica je u toku, za šta klijenti neće snositi nikakve troškove.

izvor: indikator.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *