Gasi se nikšićka Željezara? Lukšić smatra da fabrika treba da opstane

Dodajte komentar

Ako u petak do 15 sati ne budemo dobili bankarske garancije za nastavak proizvodnje, onda ćemo biti primorani da izađemo iz Željezare.

U slučaju da se to desi, to će biti protiv naše volje, jer smo svjesni da bi dalji ostanak u fabrici bio avantura, kaže za „Novosti“ Miodrag Davidović, vlasnik kompanije „Neksan“ koja od ulaska u fabriku maja mjeseca organizuje proizvodnju, u nekadašnjem nikšićkom gigantu.

– Ne bi bilo korektno ne pomenuti da su za sudbinu Željezare zabrinuti i nadležni u Vladi Crne Gore očigledno svjesni šta bi značilo za državu njeno gašenje i kakve bi to posljedice imalo za zaposlene i cijelu privredu i sami grad. Nikšić bez Željezare je mrtav grad, dodaje Davidović i u dahu nastavlja:

– Mi tražimo bankarsku podršku za kreditni aranžman, nudeći trostruki kolateral: berzansku robu čelika i betonskog željeza u količini većoj nego što je naša potreba za kreditom, nekretnine i poslovnu zgradu. Ako bi se kojim slučajem desilo da riješim da kompanija „Neksan“ sama krene u nemoguću misiju, spasavanja Željezare, bojim se da bi to bilo ravno pogibiji. Šezdeset godina Željezara je bila „krava muzara“. Njeni radnici primali su plate i svi su bili srećni, i kafane, i mehane, i prodavnice, i distribucije, Elektroprivreda i vodoprivreda. Svi su imali koristi tako da danas niko nema pravo da kaže da radnicima Željezare daje bilo šta džabe. Cilj nam je bio i ostao da fabriku dovedemo u respektabilan položaj i da postane firma koja će moći sama da pravi profit i opstaje. I kada smo je doveli do preporoda i pred vrata strateškog partnera evo šta nam se dešava.

Oko 400 željezaraca nestrpljivo čeka odvijanje situacije strijepeći kojim putem će fabrika dalje ići.

izvor: novosti.rs

*** ***

Prethodnih nekoliko mjeseci pokazalo je da Željezara ima potecijal, pa je olako donošenje odluka o gašenju fabrike jako pogrešan pristup, saopštio je premijer Igor Lukšić.

Podsjetimo neizvjestan je produžetak ugovora sa nikšičkom kompanijom Neksan, kojoj je juče istekao rok do kojeg je organizovala proizvodnju u Željezari.

“Mislim da je prethodnih nekoliko mjeseci pokazao da Željezara ima potecijal, da uz investicije prije svega u tehnologiju i stvaranje ekoloških pretpostavki ta fabrika može u dugom roku opstati”, saopštio je Lukšić odgovarajući na pitanja novinara.

On kaže i da su protekli mjeseci rada u Željezari pokazali da ta fabrika može u dugom roku biti konkurentna i izvoziti na evropsko tržište.

“Zato mislim da je u današnjem vremenu olako donošenje odluka o gašenje ove ili one fabrike jako pogrešan pristup. Žao mi je ako nema raspoloženja u bankarskom sektoru da se izađe u susret i obezbjede kratkoročne sredstva kako bi se premostio ovaj dio kada ima manje posla”, ističe Lukšić.

On podsjeća da se čeka odluka Apelacionog suda, koja ako potvrdi odluku Privrednog , značiće sticanje uslova da se objavi novi oglas i da se traži sreteški partner u Željezari koja neće biti opterećena dugovima i imaće optimalan broj zaposlenih.

“Čini mi se da je u tom ambijentu mnogo bolje imati Željezaru koja proizvodi, nego koja ne proizvodi. Međutim sada to zavisi od niza okolnosti”, zaključio je Lukšić.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *