Njemačka neće da mijenja euro markom

Dodajte komentar

Guverner njemačke Bundesbanke Jens Vajdman nazvao je “apsurdnom” ideju o napuštanju eura u vrijeme dužničke krize u eurozoni i ponovnom uvodjenju njemačke marke.

– Radimo sve što je u našoj moći da do tog scenarija ne dodje, rekao je Vajdman i naveo da je scenario na kom radimo sa Evropskom centralnom bankom (ECB) scenario za zdrav euro.

Vajdman naglašava da ne postoji plan B, nema štamparije u podrumima Bundesbanke. Jedine njemačke marke koje još postoje su one koje su izložene u muzeju valuta, kao i one koje nam ljudi i dalje donose da bi ih zamijenili za eure.

On je ponovo odbacio pozive političara i ekonomista da ECB treba da pruži veću podršku prezaduženim državama eurozone.

– Moramo da se izborimo sa problemom u korjenu, umjesto da tražimo neku vrstu nuklearnog rješenja, kazao je guverner, narugavši se terminu “bazuka” koji su u kontekstu rješavanja krize u posljednje vrijeme često koristili evropski lideri i analitičari.

Vajdman je napomenuo da fondovi za spas eurozone, privremeni Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) i njegov trajni nasljednik Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), treba da pomognu zemljama u problemima.

– EFSF je nadležni organ. Možemo da razgovaramo o garancijama kojima on raspolaže i o tome da li su one dovoljne ili ne, ali ne i o samom instrumentu, dodao je on.

Vajdman smatra da neuspjeh strategija koje su trenutno u opticaju proističe iz činjenice da se na svakom samitu raspravlja o novoj ideji. Hajde da prvo uradimo ono što smo smo dosad odlučili, pa ćemo vidjeti za dalje.

– Uloga ECB je jasna, ona treba da “održava monetarnu stabilnost”, a ne da “finansira vlade” kupovinom njihovih obveznica, insistirao je on.

– Poštovanje linije razgraničenja između monetarne i fiskalne politike pomaže da se sačuva nezavisnost (ECB) i njena sposobnost da ispuni svoj mandat, zaključio je guverner Bundesbanke.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *