S&P snizio rejting Uniqa osiguranja

Dodajte komentar

Standard & Poor's u utorak je objavio da je snizio rejting dugoročnog zaduživanja i rejting finansijske snage osiguravajuće grupe Uniqa sa sjedištem u Austriji s  nivoa ‘A’ na ‘A-‘. Prognoza je stabilna.

Rejting se odnosi na njene ključne operativne jedinice, Uniqa Personenversicherung AG (životno osiguranje), Uniqa Sachversicherung AG (osiguranje stvari) i Uniqa Re AG (reosiguranje).

Snižen je i rejting dugoročnog zaduživanja i rejting finansijske snage Uniqa Versicherungen (osiguranja) AG, na ‘BBB%2B’, s ‘A-‘. Prognoza je takođe stabilna.

Agencija svoje ocjene temelji na stajalištu da su finansijski profil Uniqe, a poglavito adekvatnost njezina kapitala, osjetno oslabjeli u 2011. zbog nastavljenih nepovoljnih uslova na tržištima kapitala.

Za austrijsku grupu se očekuje da će u ovoj godini zabilježiti gubitak u visini 250 do 350 miliona eura, najviše kao rezultat pada vrijednosti udjela grčkih državnih dugova i jednokratnih troškova restrukturiranja u iznosu od 190 miliona eura.

U S&P-u su ipak uvjereni da će Uniqa preduzeti određene mjere u 2012. kako bi vratila kapitalizaciju na nivo primjerenije rejtinzima. Uspješna prodaja njemačkih operacija Mannheimer AG Holding donekle je poboljšala kapitalizaciju grupe i odraz je volje i sposobnosti da se nastavi u tom smjeru, smatraju u agenciji.

Mišljenja su takođe da će većinski dioničari Uniqe – Austria Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit Privatstiftung i Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, ustrajati u podršci grupi u 2012. ako se ukaže potreba za dodatnim kapitalom.

Krajem prošle sedmice S&P je upozorio najveće evropske osiguravatelje da bi im mogao sniziti kreditne rejtinge zbog posljedica finansijske krize koja potresa eurozonu. Tome je prethodilo upozorenje S&P-a o mogućem sniženju kreditnih rejtinga 15 od 17 država eurozone.

Na listi 15 vodećih evropskih osiguravatelja kojima bi rejting mogao biti snižen našli su se, među ostalim, Allianz, Generali, Aviva, Axa, Triglav Grupa i Pozavarovalnica Sava.

izvor: indikator.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *