Treichl: Erste se neće povući ni sa jednog tržišta CEE regije

Dodajte komentar

Erste Group Bank AG naglasila je u petak tokom Dana tržišta kapitala u Beču svoju predanost srednjoj i istočnoj Evropi, saopšteno je iz Erstea.

“Mi igramo ključnu ulogu u privrednom i društvenom razvoju tih zemalja. Stoga vjerujemo da je naša odgovornost osigurati klijentima iz sektora građanstva i korporativnog sektora kao i državi na našim središnjim tržištima pristup našem kapitalu i likvidnosti te uslugama – posebno u ekonomski teškim vremenima.

U tu svrhu ćemo prebaciti sredstva iz našeg međunarodnog poslovanja i iz drugih područja koja nisu osnovna djelatnost”, objasnio je Andreas Treichl, predsjednik Uprave Erste Group Bank AG.

Andreas Treichl je istakao da se Erste grupa neće povući s nijednog od svojih tržišta na području centralne i istočne Evrope.

“Iako su se u nekim zemljama sprovodile neke neobične mjere ekonomske politike, a druge zemlje trebaju više vremena za uvođenje ekonomskih podsticajnih mjera, ostajemo vjerni ovoj regiji.

Sa svojih 17 miliona klijenata iz sektora građanstva i korporativnih klijenata, Erste grupa je prisutna u onim zemljama koje, prema našem mišljenju, nude najbolje mogućnosti za rast te su ili članice Evropske Unije ili imaju priliku postati članice”, dodao je Andreas Treichl.

Naravno, to znači da će se struktura troškova morati prilagoditi kako bi odgovarala ekonomskoj stvarnosti.

To se prije svega odnosi na Mađarsku, gdje je u toku restrukturiranje i usklađivanje poslovanja (integracija podružnica u banci, smanjenje mreže podružnica za 43 poslovnice i smanjenje osoblja za 400 – 450 zaposlenih).

“Uprkos tome i dalje ćemo ostati partner mađarskoj ekonomiji, a pružanje finansijskih usluga preduzećima ćemo smatrati jednom od naših temeljnih zadaća,” dodao je Treichl.

S obzirom na opšte ekonomske uslove, Erste Group će se posebno fokusirati na smanjenje troškova kako bi u 2012. ostali ispod nivoa na kojoj su bili 2011.

Takođe, Uprava banke procjenjuje da će doći do smanjenja nivoa rezervacija za rizične plasmane na području cijele grupe u 2012. (bez jednokratnih učinaka Mađarske u trećem tromjesečju 2011.)

Erste grupa je na Danu tržišta kapitala naglasila da želi bez podrške države prikupiti dodatni kapital u iznosu od EUR 743 miliona, koji mora prikupiti do sredine 2012. godine prema finalnim izračunima testa otpornosti Evropske agencije za banke (na temelju finansijskih podataka od trećeg tromjesečja 2011.).

Erste Group će postići adekvatnost kapitala od 9%, kojeg je definirala EBA (Europska agencija za banke), kroz zadržanu dobit i selektivnu prodaju imovine koja nije neophodna za poslovanje, stoji u saopštenju.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *