S&P bi mogao sniziti rejting Evropske unije

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Standard & Poor's upozorila je juče da bi mogla sniziti ocjenu kreditne sposobnosti Evropske unije i velikih banaka u eurozoni ako se obistini prijetnja masovnim sniženjem rejtinga članica eurozone.

Agencija je uvrstila kreditni rejting EU-a AAA na razmatranje radi mogućeg sniženja, budući da je na članice evropske monetarne unije u ovoj godini otpadalo oko 62 posto ukupnih budžetskih prihoda EU-a. “Postupak razmatranja usredotočit će se na finansijsku sposobnost zemalja članica eurozone da podupru servisiranje dugova Evropske unije ako se ta institucija suoči s razdobljem finansijskih pritisaka”, istaknuli su u izvještaju analitičari S&P-a Frank Gil i Moritz Kraemer.

Bude li snižen rejting članica eurozone, rejting EU-a mogao bi biti snižen za jedan nivo, dodali su. S&P je u ponedjeljak objavio da bi mogao sniziti rejtinge gotovo svih članica eurozone ako čelnici EU na sumitu u petak konačno ne postignu dogovor o rješenju za dužničku krizu u eurozoni.

Upozorenje o mogućem sniženju rejtinga EU-a ne utiče na rejtinge zemalja članica EU-a koje nisu u sastavu eurozone, naglasio je glasnogovornik S&P-a. Taj će potez vjerovatno ipak povećati troškove zaduživanja za EU, a time će poskupjeti i finansiranje programa finansijske pomoći za zemlje-članice.

Agencija je slijedom upozorenja o mogućem sniženju rejtinga članica eurozone upozorila da bi mogla sniziti i rejtinge pojedinih velikih banaka u eurozoni, uključujući između ostalog Intesu Sanpaolo, UniCredit, Societe Generale, BNP Paribas i Deutsche Bank.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *