Sudbina eura zavisi od rezultata EU samita

Zahvaljujući pomoći najvećih globalnih centralnih banaka evropskom finansijskom sistemu, prošle sedmice je na valutnim tržištima evro ojačao, ali daljnji tok  njegovog kursa zavisiće od rezultata samita Evropske unije.

Uz to, špekulacije o potencijalnim zajmovima Evropske centralne banke (ECB) probudile su nade ulagača u pronalazak svojevrsnog rješenja za dužničku krizu. ECB je u četvrtak dala naslutiti da bi mogla intenzivirati mjere u cilju lakšeg prevladavanja krize, uz uslov da političari postignu dogovor o znatno strožem nadzoru budžeta država evrozone. Ipak, nije željela iznositi pojedinosti u vezi konkretnih mjera koje bi preduzela.

Čelnici najvećih privreda evrozone, Njemačke i Francuske, sutra će održati sastanak kako bi pripremili zajedničke prijedloge za predstojeći samit EU-a 9. decembra, još jedan u nizu sudbinskih za evrozonu.

Političari EU-a još se nisu usuglasili o mehanizmima međusobne kontrole budžeta, a ostaju neriješeni i mnogi drugi problemi, uključujući izvore finansiranja za povećanje kreditnih kapaciteta kriznog fonda za spas evrozone. Analitičari smatraju da će zbog svega toga evro biti u defanzivi.

“Prostor za dobitke je ograničen i ne vidim mnogo kupaca na nivou iznad 1,35 dolara prije samita 9. decembra”, kaže Stephen Gallo, analitičar u Schneider Foreign Exchangeu.

Zbog toga je krajem sedmice kurs evra ponovno pao ispod 1,34 dolara. Tim više što je predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi iznio krhke  prognoze za evrozonu, tvrdeći da jačaju rizici za slabljenje privreda i da su privremene mjere koje banka primjenjuje ograničenog dometa. To je ojačalo očekivanja tržišta da bi ECB mogla sniziti kamate i produžiti mjere likvidnosti na sjednici čelnika ECB-a  naredne sedmice.

izvor: business.hr

Check Also

Dolar profitira zbog straha od brzog širenja koronavirusa

Kurs eura oslabio je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema korpi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *