Nordijske zemlje postale su sigurno utočište za kapital

Dodajte komentar

Iako su u posljednje vrijeme mnoge investicije izgubile svoj status sigurnog utočišta za kapital, ulagači ipak uspijevaju naći nove “sigurne luke”.

Tako su se sada okrenuli nordijskim zemljama pa Švedska trenutno na svoje 10-godišnje obveznice plaća manje prinose nego ijedna druga članica Evropske unije, uključujući i najveću evropsku ekonomiju Njemačku, čiji su vrijednosni papiri godinama uživali status ultimativnog sigurnog utočišta, a prinosi na obveznice svih drugih članica Unije uvijek su se upoređivali upravo s njemačkima.

Osim što Švedska trenutno, kada je stav da eurozona visi o niti postao uvriježen, ima manje prinose na obveznice od Njemačke, što znači da bi se trenutno mogla zadužiti jeftinije od najveće evropske privrede, njezine obveznice manje prinose od njemačkih imaju još od septembra.

Direktor bankarskog odjeljenja Nykredita Georg Andersen je za Bloomberg izjavio da “u principu svi bježe iz eurozone, a ne iz Evrope” i kako se nordijske zemlje “ističu kao sigurno utočište”.

I zaista investitorima nije privlačna samo Švedska, koja će ove godine i drugu godinu zaredom zabilježiti budžetski suficit, a čiji dug trenutno nije niti pola evropskog prosjeka, dok Evropska komisija procjenjuje da će do kraja ove godine pasti na 36,3 posto BDP-a.

Velika količina novca trenutno se sliva i u vrijednosne papire koje izdaje njemački susjed Danska, koja, isto kao i Švedska, nije prihvatila euro, a ima i suficit platnog bilansa, dok će joj dug ove godine iznositi 44,1 posto BDP-a.

Andersen je rekao da novčani fondovi iz Sjedinjenih Američkih Država povlače novac iz eurozone te on preliva u Švedsku i Dansku.

Glavni investicioni strateg u PFA Pensionu Henrik Henriksen je pak izjavio da investitore trenutno privlače “zemlje koje imaju vlastitu štampu novca, vlastitu valutu i vlastitu monetarnu politiku”.

Zbog toga je finansijašima, uz dvije nordijske članice Europske unije koje nisu prihvatile euro – Švedsku i Dansku, trenutno “hot” i jedna nordijska zemlja koja nije u Uniji – Norveška.

izvor: hrportfolio.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *