Prosječna ruska plata blizu 600 eura

Dodajte komentar

Visina prosečne penzije u Rusiji će iduće godine premašiti 9.000 rubalja (214 evra), dok će prosečna plata uskoro biti 25.000 rubalja (594,5 evra).

Predsednik ruske Državne dume Boris Grizlov je podsetio da je pre četiri godina starosna penzija bila tri puta niža i iznosila tek malo iznad 3.000 rublji (71 evro) mesečno.

Grizlov je ponovio da u Rusiji neće biti povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

“Uveren sam da sada nemamo razloga da sledimo primer nekih zemalja i da povećavamo starosnu granicu za odlazak u penziju”, izjavio je on.

Podsećajući da je 2007. godine prosečna mesečna zarada iznosila oko 13.500 rubalja, on je dodao da će prosečna primanja u Rusiji uskoro biti povećana na 25.000 rubalja.

Država je uprkos krizi, kaže on, ispunjavala svoje socijalne obaveze i “čak ni hipotetički nema govora o kresanju socijalnih davanja”.

BDP Rusije porastao u oktobru

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije povećan je u oktobru za 5,6 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na korigovanih 5,2 procenta u septembru. Za deset mececi BDP Rusije je uvećan 4,3 odsto.

Zvaničnik ministarstva za ekonomski razvoj je ove nedelje rekao da bi ministarstvo moglo da povisi prognozu ovogodišnjeg rasta BDP na 4,2 – 4,5 odsto sa ranije procenjenih 4,1 odsto.

Ruski premijer Vladimir Putin je ovogodišnji privredni rast prognozirao na 4,2 odsto. Za devet meseci ruska privreda je ostvarila povećanje od 4,1 procenat.

Strane investicije u Rusiju porasle 2,8 puta

U ekonomiju Rusije je od januara do septembra ove godine uloženo 133,8 milijadi dolara stranih investicija, što je 2,8 puta više nego u istom razdoblju lane, objavila je federalna Statistička služba Ruske Federacije.

Direktne investicije su za devet meseci 2011. godine povećane za 43,2 odsto na 11,7 milijardi dolara. Ruska ekonomija je do kraja septembra akumulirala 323,2 milijarde dolara stranih investiticja, ili 21,5 odsto više nego u istim periodu lane.

Prema podacima Statističke službe, najveće investicije u Rusiju, 69,1 milijarda dolara do kraja septembra, pristigle su sa Kipra, gde su registrovani vlasnici većine ruskih industrijskih holdinga i kompanija.

Holandija i Luksembrug su na drugom i trećem mestu najvećih ruskih invrestitora, sa 46,3 milijarde odnosno 35,1 milijardom dolara.

Sa svoje strane Rusija je za devet meseci ove godine investirla 96,8 milijardi dolara u inostranstvo, ili 73,2 odsto više nego u istom periodu lane. Najviše ruskih sredstava usmereno je u Holandiju (26,1 milijarda dolara), Kipar (24,1 milijarda) i SAD (8,0 milijardi).

izvor: b92.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *