Evropljani ubrzano povlače novac

Privatna lica i kompanije povukli su milijarde eura sa depozita u bankama problematičnih zemalja zone eura, što može da ugrozi bankarski sektor.

Evropske banke suočile su se sa odlivom sredstava koje povlače klijenti, što pojačava pritisak na bankarski sektor regiona i prijeti da finansijske kompanije ostanu bez ključnog izvora finansiranja, piše dnevnik Volstrit Džornal.

Brojne vellike italijanske i španske banke nedavno su objelodanile smanjenje sredstava na depozitima korporacija i drugih institucionalnih klijenata, tempom koji se mjeri dvocifrenim procentima. Opšti tempo povlačenja sredstava sa depozita bio je nešto manji zahvaljujući slabijem povlačenju sredstava sa depozita privatnih llica.

Depozitna baza španskih banaka je u trećem ovogodišnjem kvartalu smanjena za 48 milijardi eura, ili za dva odsto, saznaje se iz podataka španske centralne banke.

Povlačenje sredstava klijenta sa depozita podudara se sa povećanjem pozajmica banaka od Evropske centralne banke (ECB) na rekordni nivo od početka 2009. godine. Finansijske institucije su u utorak povukle 247 milijardi eura kredita ECB sa rokom dospijeća od nedjelju dana, što je više od prethodnog ovogodišnjeg maksimuma od 230,3 milijarde eura.

Banke u zemljama kao što su Španija, Portugal i Italija pokušavaju da zadrže stare i privuku nove klijente nudeći rekordno visoke kamate na depozite, čime povećavaju cijenu sopstvenih transakcija.

Prema podacima centralne banke Italije prosječna kamata na depozite u zemlji je u septembru porasla na 2,6 odsto, što je bezmalo dvostruko više od kamate koja se nudila početkom godine. Banke su primorane na atraktivnu reklamnu ponudu, kako bi privukle depozitna sredstva.

Strahovanja za finansijsko stanje evropskih zemalja i banaka su sve jača, pristup bankarskog sektora tržištima kapitala je sve teži, pri čemu veliki investitori ne žele da kreditiraju evropske banke.

Eksperti međutim, ističu da se na bankarskim depozitima još uvijek nalaze milijarde eura, a sem toga finansijske institucije imaju mogućnost povlačenja sredstava iz ECB, uz garanciju državnim obveznicima i drugom aktivom.

Pogoršanje situacije ipak može da ugrozi bankarski sektor, napominju eksperti, ocijenjujući da iduće godine evropske banke moraju da otplate obveznice od oko 800 milijardi eura.

Ukoliko banke ne budu mogle da reprogramiraju te dugove, ili plasmanom obveznica ili privlačenjem depozitnih sredstava, moraće sa skrešu kreditiranje, što je negativan signal kako za regulativna tijela, tako i za političare i investitore.

izvor: b92.net

Check Also

Predlog rebalansa budžeta pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove

Predlog rebalansa budžeta je pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove i da teret …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *