Commerzbank-u treba čak 5 mlrd eura dodatnog kapitala

Njemački zajmodavac Commerzbank možda treba znatno više kapitala kako bi do sredine iduće godine dosegnuo stopu adekvatnosti kapitala koju traže evropski regulatori, kazali su izvori za Reuters.

Drugi po veličini njemački zajmodavac možda treba oko pet milijardi eura, a ne samo 2,9 milijardi kao što se ranije očekivalo, ističu izvori bliski banci, ukazujući na interne bančine izračune.

Izvršni direktor Martin Blessing mora smisliti kako će dosegnuti minimalnu stopu adekvatnosti kapitala od devet posto, koju Evropska agencija za banke (EBA) namjerava propisati bankama kako bi prebrodile dužničku krizu u eurozoni.

Banka će možda morati srezati rizičnu imovinu za 20 posto kako bi oslobodila dovoljno kapitala i prikupila ciljani iznos od pet milijardi eura, kazao je jedan izvor blizak Commerzbanku.

Prethodna procjena o potrebnih 2,9 milijardi dodatnog kapitala temeljila se na podacima za drugo tromjesečje, a EBA je u međuvremenu počela razmišljati o još strožim standardima, s obzirom na prijetnju dužničke krize u eurozoni.

Poziciju Commerzbanka dodatno je otežao neto gubitak u trećem tromjesečju od 700 miliona eura.

Mogući viši iznos dodatnog kapitala potrebnog Commerzbanku nameće pitanje koliko je svježeg novca potrebno njemačkom bankarskom sektoru u cjelini, iako na Commerzbank otpada lavlji dio tog iznosa.

EBA je u oktobru izračunala da njemačke banke trebaju oko 5,2 milijarde eura dodatnog kapitala, ali su regulatorni i bankarski izvori prošle sedmice za Reuters kazali da bi najnovije provjere mogle podići taj iznos iznad 10 milijardi eura.

Regulatorni izvori upozorili su u utorak da EBA-ini izračuni potrebnih dodatnih iznosa nisu konačni.

U Commerzbanku nisu željeli komentarisati najnovije informacije.

izvor: Reuters

Check Also

NLB Banka AD Podgorica u 2019. ostvarila neto dobit od 8,1 milion eura

NLB Banka je u 2019. godini nastavila trend stabilnog poslovanja i ostvarila je neto dobit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *