Građevinari ne idu ispod 1.100 eura za kvadrat

Dodajte komentar

Najava direktora NLB banke Antona Ribnikara da će ova banka uskoro izgubiti strpljenje sa građevinskim firmama koje kasne sa otplatom kredita i da će ih primorati da snize cijene stanova, koje su, prema njegovom mišljenju, i dalje visoke, iako je potražnja opala, za vlasnike građevinskih firmi je neočekivana i iznenađujuća.

Građevinari su istakli da neće ići ispod trenutne cijene stanova, za koju smatraju da je preniska, piše Dan.

“Kvadrat u drugoj gradskoj zoni u Podgorici sa PDV-om kreće se od 1.100 do 1.150 eura i od toga ne može biti jeftinije. Cijene u prvoj gradskoj zoni, koje se kreću od 1.600 do 2.200 eura po kvadratu, mogle bi da se snize“, rekao je direktor i vlasnik Cijevna komerc Danilo Petrović.

On je pojasnio da je u prvoj gradskoj zoni ostalo neprodato svega oko 200 stanova i da se snižavanjem cijena na taj broj stanova ne dobija mnogo, te da su te cijene prihvatljive, pošto su na ekskluzivnim lokacijama u djelovima grada pod Goricom, kod stadiona Budućnosti i Preko Morače.

Petrović kaže da ga je iznenadila izjava Ribnikara, “jer to znači da mi koji smo gradili stanove treba da razmišljamo o tome koji minus da odaberemo snižavanje cijena ili totalni minus sa bankom rekao je on i naglasio da trenutne cijene jedva pokrivaju troškove gradnje i da su građevinske firme već mnogo izgubile.“

Za Petrovića je zaplijena stanova očekivana i smatra da su svi koji su podizali kredite bili svjesni tog rizika.

“Nećemo ići ispod cijene od 1.100 eura po kvadratnom metru, ne dolazi u obzir, jer je to minimalna cijena za kvadrat stana koju su građevinske firme formirale kako ne bi otišle u totalni minus, jer su gubici već veliki“, kazao je predstavnik Zetagradnje Blagota Radović.

On smatra da će građevinari biti nemoćni ukoliko se banke odluče na oduzimanje stanova koje su založili ko obezbjeđenje banke.

Kompanija Čelebić nije ugrožena najavama direktora NLB banke Antona Ribnikara, jer, kako su naveli, ne kasne sa otplatom kredita ni kod ove ni kod ostalih banaka u Crnoj Gori.

izvor: CdM.me/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *