Radoje Žugić: Banke treba da snize kamate

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić izjavio je u intervjuu “Vijestima” da je crnogorski finansijski sistem u ovom trenutku relativno stabilan, kao i banke koje su ključni element njegove stabilnosti.

To ne znači, kako je Žugić ocijenio, da ne postoje elementi ranjivosti, posebno usljed kriznih elemenata u Evropi.

Da li očekujete pogoršanje ekonomske krize u Crnoj Gori, s obzirom na negativna kretanja u Evropi, i kako u tom kontekstu vidite finansijski, odnosno bankarski sistem?

” Finansijski sistem  je relativno stabilan. Banke su se u značajnoj mjeri revitalizovale, ali  postoje elementi ranjivosti koji su prvenstveno spoljnjeg karaktera. Imamo dužničku krizu pojedinih zemalja EU, pitanje rejtinga nekih ekonomija, nestabilnosti vlada, neodlučnost u donošenju odluka što ukazuje na krizu povjerenja.

Dužnička kriza pojedinih evropskih ekonomija se ispoljava i u bilansima banaka, budući da je dio tih dugova smješten u njihovim bilansima, a ranjivost matičnih banaka u odnosu na njihove kćerke u Crnoj Gori se ispoljava kroz ograničavanja mogućnosti podrške. One mogu, u određenoj mjeri, ugroziti naš bankarski sistem.

Kad govorimo o kamatnim stopama poznato  je da su u Crnoj Gori krediti skuplji nego u većini zemalja u Evropi i regionu, a njihova visina utiče na konkurentnost zbog čega najviše trpe privreda i građani kroz nivo životnog standarda.  Kako obuzdati apetite banaka, koje će očito sve manje moći da kreditiraju jer fali dobrih projekata i možete li dodatno nešto uraditi u smislu da ih relaksirate?

” Studiozno smo radili analizu kamatnih stopa koja je pokazala da su prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na nivou 9,70 odsto, dok su istovremeno prosječno ponderisane efektivne pasivne kamatne stope 3,09 odsto.

Na godišnjem nivou aktivne stope su porasle od 0,11 odsto, dok su pasivne pale za 0,33 odsto i vršili smo poređenja sa regionom gdje smo na drugom mjestu po nivou spreda kamatnih stopa.

Postoji prostor za sniženje kamata i banke treba da dodatno razmotre odnose sa klijentima čime mogu doprinijeti većoj konkurentnosti privrede i povratno, logično svom snažnijem oporavku…”

izvor: vijesti.me

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *