Ko ne vraća kredite, moraće da smanji cijene stanova

Dodajte komentar

NLB Montenegrobanka tražiće smanjenje cijene stanova građevinskih firmi koje kasne sa otplatom kredita, kazao je u razgovoru za Dan novi direktor banke Anton Ribnikar.

Prema njegovim riječima slaba naplativost kredita i produžetak njihove otplate uzrokovala je smanjeno kreditiranje za privrednike u drugoj polovini ove godine.

“Zahtijevaćemo od komitenata da smanje cijene, jer su stanovi i nekretnine pod hipotekom banke“, rekao je on i pojasnio da banka može da otkupi stanove za visinu kredita koji duguje ukoliko vlasniku propadnu dvije javne prodaje.

Ribnikar kaže da NLB ima oko 25 odsto loših od ukupnog broja odobrenih kredita, a od naplate zavisi buduće poslovanje i mogućnost odobravanja novih za građane i mala i srednja preuzeća.

Otplate, kako je kazao, u najvećem broju kasne od 30 do 90 dana, zbog čega je, njegovim dolaskom na čelo banke, prije oko pola godine, formiran poseban sektor za pomoć u poslovanju ugroženim preduzetnicima.

“Klijent koga spasite postaje najbolji klijent“, istakao je on.

Ribnikar je kazao da ne postoji opasnost da većinski vlasnici Slovenci u drugom talasu najavljene krize povuku novac iz svoje crnogorske filijale.

“Na kraju godine NLB će biti u gubitku, ali ostale banke u grupaciji ostvaruju dobit“, kazao je on.

izvor: CdM.me/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *