Fabris: Crna Gora nije prezadužena

Dodajte komentar

Sadašnji nivo javnog duga, koji je prešao 44 odsto bruto društvenog proizvoda BDP, još ne predstavlja opasnost i Crnu Goru svrstava u red umjereno zaduženih zemalja. Mnogo je ispod prosjeka u Evropskoj uniji, gdje iznosi 85 odsto BDP i daleko je ispod “mastrihtskih kriterijuma” od 60 odsto.

“Zato, još postoji mali prostor za nova zaduživanja u slučaju turbulencija u eurozoni. Moguće su sve opcije – bilateralni krediti, emisija euroobveznica ili aranžman sa MMF, čija delegacija boravi u Crnoj Gori radi razmjene informacija o ekonomskim kretanjima i utvrđivanja projekcija za narednu godinu“, kazao je za Novosti Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke CBCG.

On vjeruje u opstanak eura u Crnoj Gori. Način upotrebe evropske valute, kako kaže, razmatraće se u narednom periodu, u daljim pregovorima sa Evropskom unijom.

“Lično sam optimista da će Crnoj Gori biti dozvoljeno da koristi euro, jer je riječ o maloj zemlji koja ne može uticati na dešavanja u eurozoni. Ako bi se samo pogledalo naše ukupno učešće, onda se to može porediti sa nivoom statističke greške“, ocijenio je Fabris.

Prema njegovim riječima zahtjev za ukidanje eura doveo do negativnih posljedica po Crnu Goru, a to nije interes EU, koja teži da obezbijedi veći ekonomski rast i životni standard u našoj zemlji.

izvor: CdM/Večernje novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *