ECB bi mogao posuđivati novac MMF-u za pomoć eurozoni

Dodajte komentar

Ideja se pojavila u kontekstu esakalacije dužničke krize u eurozoni, koja je sada zaprijetila i Italiji ili čak i Francuskoj, pa zvaničnici očajnički nastoje više uključiti ECB.

Zvaničnici eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) raspravljali su o ideji da Evropska centralna banka (ECB) posudi novac MMF-u kako bi imao dovoljno sredstava na raspolaganju za pomoć najvećim članicama eurozone.

“O tome se raspravljalo. To bi mogao biti jedan od načina da se zaobiđu pravna ograničenja koja vežu ruke ECB-u”, kazao je jedan zvaničnik upućen u tok razgovora. Drugi je kazao da se istražuje mogućnost da ECB posudi novac MMF-u.

Ekonomisti tvrde da samo ECB može tržištima ponuditi vjerodostojno jamstvo, budući da se planovi o povećanju zajmodavnih kapaciteta evropskog kriznog fonda (EFSF) na 1.000 milijardi eura zaduživanjem vjerovatno neće ostvariti u potpunosti a čak i ako se ostvare, iznos neće biti dovoljan.

Francuska je otvoreno zatražila da se ECB više angažuje u rješavanju krize dodjelom bankarske licence EFSF-u koja bi mu omogućila da se refinansira ECB-ovim operacijama jačanja likvidnosti.

Njemačka se žestoko usprotivila toj ideji, strahujući da bi u konačnici rezultirala finansiranjem budžetskih manjkova, te ugrozila nezavisnost centralne banke i potpirila inflaciju, pa bi kupovna moć svih građana eurozone oslabila.

Zato su dužnosnici razmišljali o tome kako uključiti ECB u suzbijanje krize i istovremeno jamčiti njegovu nezavisnost. To bi se moglo postići time da ECB posuđuje novac MMF-u umjesto vladama eurozone, kazali su.

“To je, bar zasada, samo ideja”, kazao je jedan zvaničnik eurozone.

Članak 23 statuta ECB-a kaže da “ECB može sprovoditi sve vrste bankovnih transakcija u odnosima s trećim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući operacije zaduživanja i posudbe novca”.

MMF bi potom mogao upotrijebiti ECB-ov novac za finansiranje različitih operacija pomoći u eurozoni, uključujući preventivne kreditne linije koje bi odobravao samostalno ili u saradnji s evropskim kriznim fondom.

“Izvodljivo je”, zaključio je drugi zvaničnik eurozone.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *