Samo BDP Makedonije brže raste

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će ove godine Srbija ostvariti privredni rast od 2,1 odsto, nakon procjenjenog rasta od jedan odsto iz 2010.

U poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije, brži rast se za ovu godinu predviđa se samo za Makedoniju, od tri odsto, dok bi Bosna i Hercegovina mogla da ostvari isti rast kao i Srbija, od 2,1 odsto.

Ta banka za Hrvatsku predviđa privredni rast od 0,5 odsto, nakon što je 2010. ta zemlja zabilježila negativan rast od minus 1,2 odsto, dok prognoza za Crnu Goru iznosi dva odsto, prema 2,5 odsto iz 2010.

EBRD predviđa da će ove godine Srbija imati najvišu stopu inflacije među zemljama bivše Jugoslavije, bez Slovenije, od 7,9 odsto, što je ipak niže u odnosu na procjenu za 2010. od 10,4 odsto.

Radi poređenja, stopa inflacije bi u Hrvatskoj na kraju godine trebalo da iznosi 2,4 odsto, u Bosni i Hercegovini 3,5 odsto, u Crnoj Gori 2,9 odsto, a u Makedoniji 3,5 odsto, predviđa EBRD.

Srbija bi trebalo da pojača mjere za podsticaj korišćenja domaće valute, ističe EBRD, dodajući da su nedavni napori Narodne banke Srbije da podstakne veću upotrebu dinara već dali rezultate i da te napore treba intenzivirati, posebno imajući u vidu nagle promjene na deviznom tržištu.

izvor: Tanjug

Check Also

Prosječna zarada u aprilu 521 euro

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu je, prema podacima Monstata, iznosila 521 euro, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *