Regling: Italija nema puno vremena

Čelnik Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) pozvao je Italiju da brzo preduzme mjere kako bi uvjerila tržišta da je finansijski i politički stabilna, naglasio je čelnik evropskog kriznog fonda u petak u razgovoru s novinarima nekoliko evropskih listova.

“Italija nema mnogo vremena da uvjeri tržišta da je finansijski i politički stabilna. Zemlja treba što prije dobiti funkcionalnu vladu”, kazao je Klaus Regling a prenosi njemački list Sueddeutsche Zeitung.

Istakao je takođe da je EFSF spreman odmah priskočiti u pomoć Italiji ako zatraži pomoć.

“Ako nam neka zemlja pristupi i direktno zatraži pomoć, mi smo je spremni pružiti”, poručio je Regling.

Italija je trenutno u političkom limbu zbog najave premijera Silvija Berlusconija da će dati ostavku nakon što parlament izglasa ključne reforme, u uslovima pogoršanja dužničke krize koja prijeti širenjem na druge dijelove Evrope.

Italijanski parlament u petak je trebao raspravljati o novom paketu mjera štednje čiji je cilj spriječiti bankrot treće najveće privrede eurozone.

Zbog nervoze glede golemog italijanskog duga od 1.900 milijardi eura i pregoleme ekonomije da bi ga se spasilo ali i dopustilo njegov kolaps, cijena zaduživanja te zemlje poskočila je sredinom sedmice na alarmantne nivoe iznad sedam posto, da bi se u četvrtak blago spustila na 6,9 posto.

izvor: biznis.ba

Check Also

Država pomaže sa 150 do 200 miliona kredita privredi?

Trećim državnim paketom podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa planirano je da Vlada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *