Pad cijena aluminija čini neprofitabilnom 25 posto svjetske proizvodnje

Dodajte komentar

Najveći pad cijena aluminijuma od početka recesije ukazuje da bi 25 posto proizvodnih kapaciteta moglo ući u neprofitabilno područje.

Cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala je od septembra 2011. godini pala za 23 posto, dok su cijene energenata porasle za 12 posto. Trenutna cijena Aluminijuma za tromjesečnu isporuku kreće se oko 2.080 dolara za metričku tonu.

Prema procjenama Bloomberga 25 posto proizvodnih kapaciteta je neprofitabilno pri cijenama nižim od 2.350 dolara za tonu, dok pad cijene ispod 2.000 dolara za tonu neprofitabilnim čini 50 posto proizvodnje aluminija.

Američka Alcoa i kineski proizvođač Aluminijuma – Aluminum Corp. of China Ltd već su ranije objavili kako je značajan dio svjetskih kapaciteta proizvodnje na rubu profitabilnosti jer su cijene opasno blizu nivoa troškova proizvodnje.

“U trenutnim uslovima, gdje je 20 posto industrije gubi novac, vrlo je vjerovatno smanjenje proizvodnje”, kaže Nick Moore, šef istraživanja tržišta roba pri Royal Bank of Scotland.

Analitičari koje je anketirao Bloomberg predviđaju kako će se cijena Aluminijuma u sljedećih 6 mjeseci kretati između 2.000 i 2.350 dolara za metričku tonu.

Napomena: Procjene profitabilnosti koje sprovodi Bloomberg uključuju sirovinu, energiju, transport i troškove rada, dok u procjenu nisu uključeni troškovi depresijacije i amortizacije.

izvor: manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *