Hrvatska: Partner banka gasi brokersko odjeljenje

Dodajte komentar

Partner banka gasi brokersko odjeljenje i usluge kastodija, potvrdio je u telefonskom razgovoru predsjednik Uprave Jozo Matas Poslovnom dnevniku.

“Naša je procjena bila da s obzirom na stanje na tržištu kapitala, brokerski i kastodi poslovi više nisu u fokusu banke. Prometi i volumeni na tržištu previše su mali da bi nam bili od interesa”, kazao je Matas.

Ističe kako je na tržištu u tom segmentu poslovanja konkurencija velika, a troškovi visoki. Prema podacima Zagrebačke berze za oktobar, na tržištu kapitala “učestvovala” je 31 institucija.

Partner banka je prema prometu dionicama smještena na sredini sa 7,6 miliona kuna. Primjerice, Nava banka je bila posljednja s nešto manje od 195.000 kuna, stoga se postavlja pitanje hoće li ostale manje banke odlučiti ugasiti svoja brokerska odjeljenje.

Kontaktirali smo nekoliko njih, no odgovore nismo uspjeli dobiti. Tek iz jedne banke su nam poručili kako je brokersko odjeljenje dio imidža banke i rijetko koja će se odlučiti za gašenje.

Sve zavisi o strategiji banke i troškovima, kaže naš sugovornik.

Visoki troškovi

“Troškovi regulatornih zahtjeva su previsoki. Klijente koji su do sada trgovali na tržištu preko nas preporučit ćemo drugim brokerskim kućama”, kaže Matas.

Gašenjem tih odjeljenja banka će uštedjeti milion kuna godišnje. No Partner banka samo je jedna u nizu domaćih finansijskih institucija koja se “rješava” brokerskih poslova koji su zbog lošeg stanja na tržištu kapitala postali neisplativi.

U posljednje gotovo dvije i po godine s domaćeg tržišta kapitala nestalo je 15 malih brokerskih kuća. Dio se spojio s bankama koje su i bile vlasnice brokeraja, a veći dio je odlučio otići iz tog biznisa i fokusirati se na druge vidove tržišta.

U tim preslaganjima klijenti koji su preko njih trgovali ostali su bez brokera. Tako se njihove dionice automatizmom prebacuju na slobodnu poziciju pri Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, a klijenti sami biraju novog brokera ili se svi, ako to žele, prebacuju drugom društvu.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *