Prošireni EFSF starta u decembru, aukcijom obveznica prikupio 3 mlrd eura

Dodajte komentar

Evropski ministri najavili su stavljanje u funkciju Evropskog fonda za stabilizaciju (EFSF) u decembru ostavljajući do tada Italiju i Grčku na prvim linijama u borbi protiv dužničke krize, javlja Financial Times.

Od Grčke se pak zahtijeva pismeno prihvatanje zadatih uslova ukoliko žele isplaćivanje planirane tranše pomoći vrijedne 8 milijardi eura do kraja ovog mjeseca, a Italija je primorana na izvršavanje obećanog smanjenja budžetskog deficita.

“Grčka treba sprovesti reformu odmah. Ne možemo čekati do sastavljanja nove vlade jer bi to moglo biti tek u martu”, izjavila je austrijska ministrica finansija Maria Fekter uoči sastanka evropskih ministara finansija u Bruxellesu.

Dvije opcije EFSF-a

U nadogradnji i aktiviranju Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), evropski dužnosnici su u saradnji s investitorima i agencijama za kreditni rejting, napravili dva plana.

Prva opcija je srušiti troškove zaduživanja problematičnih zemalja izdavanjem certifikata djelimične pomoći koji bi služio kao određeni oblik osiguranja za prodaju obveznica.

Druga opcija podrazumijeva kreiranje jednog ili više investicionih «motora» koji bi se izložili investiranju u obveznice zaduženih evropskih zemalja, uglavnom putem državnim fondova, privatnih ulagača ili sredstvima bogatih tržišta u nastajanju poput Kine ili Rusije.

Potrebna sredstva pomoći tako bi se kanalizovala putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili kroz određene administrativne račune.

Japan kupio obveznice EFSF-a

Japanska vlada objavila je u utorak kako je kupila 10 posto od tri milijarde eura obveznica EFSF-a prodanih u ponedjeljak.

Takođe, Japan je u januaru kupio više od 20 posto inicijalnih vrijednosnih papira EFSF-a, a kineska vlada odbila je komentirati svoje učešće u predaji obveznica u ponedjeljak.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *