Nektar kreditom EBRD od 35 miliona eura kupuje Fruktal

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će kreditom od 35 miliona evra pomoći srpskoj kompaniji za proizvodnju sokova Nektar u širenju poslovanja i preuzimanju slovenačkog Fruktala.

“Preuzimanje će povećati prisustvo tih kompanija na tržištu i predstavlja pozitivan primjer ekonomske integracije između Srbije i Slovenije”, kazao je direktor za agrobiznis u EBRD Žil Metetl (Gilles Mettetal).

Osnivač i predsjednik Nektara Slobodan Radun kazao je da učešće EBRD u finasiranju kupovine Fruktala potvrđuje racinalnost tog preuzimanja i dugoročne strategije poslovanja kompanije.

Kako je navedeno u saopštenju EBRD, poljoprivreda je jedan od ključnih sektora srpske privrede, na koju odlazi do 15,5 odsto BDP-a zemlje.

EBRD je sa više od 365 miliona evra kreditirala 29 projekata u sektoru agrobiznisa u Srbiji od 2003. godine do sada, a u Srbiju je ukupno uložila 2,7 milijardi evra.

Srpska kompanija Nektar će za kupovinu Fruktala platiti nešto više od 50 miliona evra – 35,3 miliona evra za 93,73 odsto akcija, i 13 miliona evra sa otkup akcije malih akcionara i za plaćanje duga Fruktala.

Vrijednost prodaje Nektara i Fruktala će poslije integracije ove godine biti veća od 140 miliona evra što ih može uvesti u grupu 15 najvećih proizvođača sokova i napitaka u Evropi.

izvor: Beta

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *