ECB upozorio Italiju na mogući prekid kupovina obveznica

Dodajte komentar

Zvaničnik Evropske centralne banke (ECB) upozorio je Italiju da bi banka mogla prestati kupovati italijanski dug ako vlada u Rimu ne usvoji finansijske reforme koje je obećala, prenosi britanski BBC njegove izjave u jednom italijanskom listu.

U intervjuu za nedjeljno izdanje italijanskog lista La Stampa član upravnog vijeća ECB-a Yves Mersch upozorio je Italiju na mogući prekid otkupa italijanskih obveznica.

ECB je prije tri mjeseca pokrenuo program otkupa državnih obveznica posrnulih članica, no sada upozorava da ih neće unedogled kupovati.

“Ako vijeće ECB-a zaključi da uslovi zbog kojih su se odlučili na kupovinu obveznica više nisu zadovoljeni, slobodno je u svakom trenu promijeniti takvu odluku. Svo vrijeme o tome raspravljamo”, poručio je Mersch u intervjuu za La Stampu.

“Naš zadatak nije ispravljati greške političira”, upozorio je nadalje zvaničnik ECB-a.

Upozorenje Italiji stiglo je i iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Njegova čelnica Christine Lagarde ocijenila je da planiranim italijanskim reformama budžeta nedostaje vjerodostojnosti.

Italija je prošle srijede dogovorila tek ograničeni paket budžetskih reformi, samo dan uoči početka summita G20 u Cannesu. Kabinet pritom nije uspio postići dogovor o dekretu kojim bi nakon potpisa italijanskog predsjednika sprovođenje reformi gotovo odmah stupilo na snagu, a to znači da planirane reforme sada moraju biti prvo upućene na glasanje o povjerenju u italijanski parlament.

Lagarde je poručila da će MMF pažljivo pratiti sprovođenje reformi, nakon što ih je Rim pozvao da to učine.

“Svaka tri mjeseca ići ćemo u posjetu Italiji. Provjeravat ćemo ispunjava li obećane reforme. Ne bude li ih sprovodila, jasno ću to kazati”, upozorila je Lagarde u razgovoru za BBC.

Pojačani nadzor sprovođenja tamošnjih reformi najavila je i Evropska komisija, što je potvrdio predsjednik Jose Manuel Barroso, najavivši posjetu izaslanstva EK Rimu ove sedmice.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *