Srbija: Kinezi hoće u Agrobanku

Dodajte komentar

Kineska razvojna banka je prva banka iz ove dalekoistočne zemlje koja bi mogla da se pojavi na tržištu Srbije.

Kako saznaju „Novosti“, Agrobanka je vodila razgovore sa Kineskom razvojnom bankom o dokapitalizaciji. Da li će KRB banka biti banka izbora i koliko će iznositi udio kapitala, još ne može da se govori precizno.

U Ministarstvu finansija najavljuju da će vrlo brzo Agrobanka, pretvaranjem duga u kapital, preći u većinsko vlasništvo države, pa će i pregovori teći na državnom nivou.

– Država bi trebalo da poveća svoje učešće na 25 odsto i da učestvuje zajedno sa ostalim akcionarima u donošenju svih važnih odluka – kaže Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

– Želimo da pojačamo učešće u ovoj banci i na skupštini bi trebalo da se donese odluka po kojoj nijedna važna odluka ne bi mogla da se donese bez nas.

Najveće učešće u Agrobanci, od 20,07 odsto, danas ima država, a „Hipo kastodi“ – 6,92 odsto. Ostali vlasnici, njih oko 5.000, su mali akcionari. Prošlogodišnja dokapitalizacija od 50 miliona evra emitovanje akcija je propala zbog nepovoljnih finansijskih kretanja na tržišu.

– Tokom ove godine imali smo više bilateralnih susreta sa vodećim bankama Evrope i Azije u vezi sa modalitetima saradnje, uključujući i mogućnost korišćenja kreditnih linija, ali i dokapitalizacije – kažu u Agrobanci.

Odluka o zamjeni

Akcionari Agrobanke su u četvrtak usvojili odluku o konverziji potraživanja po osnovu zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj u kapital. Takođe je odlučeno da se izdaju akcije bez javne ponude.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *