BRIKS: EU da riješi svoju dužničku krizu

Dodajte komentar

Ekonomije u naglom usponu danas su pozvale Evropsku uniju (EU) da riješi svoju dužničku krizu na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) u Kanu.

Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRIKS) sastali su se pred zvanično otvaranje samita G20 i razgovarali o dužničkoj krizi u eurozoni, saopštio je predsjednik Rusije, Dmitrij Medvedev.

Lideri džinova u usponu su upozorili kolege u EU da moraju da izvedu kontinent iz krize, kako bi se izbjeglo uvlačenje svjetske ekonomije u novu recesiju.

Predsjednik Kine, Hu Jintao je u razgovoru sa predsjednikom Francuske Nikolom Sarkozyem rekao da EU ima primarnu odgovornost za rješavanje dužničke krize i dodao da je uvjeren da taj blok ima dovoljno mudrosti i kapaciteta za rješavanje tog problema.

Peking je takođe ukazao da bi mogao da izdvoji do 100 milijardi USD za podršku eurozoni, ukoliko budu ispunjeni određeni uslovi.

EU se uzda u ogromne kineske devizne rezerve od 3,2 biliona USD koje bi mogle da pomognu u uvećanju fonda za spasavanje finansijski ugroženih članica – Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) – na bilion EUR radi suzbijanja dužničke krize.

Peking želi da paket EFSF bude efikasan i, uz to, želi da zna koje bi vrste garancija mogle da budu ponuđene ukoliko spasavanje propadne.

Brazil je ranije saopštio da neće kupovati obveznice eurozone, ali da bi mogao da pomogne posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Novac koji je do sada pribavljen od investitora za EFSF u potpunosti je pokriven garancijama članica eurozone, ali tek treba da budu dogovoreni detalji o tome koliko će zaštite biti ponuđeno za njegovo proširenje.

Kina sa sve većom zabrinutošću gleda na produbljavanje dužničke krize u zoni eura, svom najvećem izvoznom tržištu i do sada je više puta pozivala na brzo rješavanje tog problema.

Peking već ima u vlasništvu 550 milijardi USD vrijednog javnog duga eurozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *