EU otpisala polovinu grčkog duga

Lideri zemalja članica evrozone saopštili su rano jutros da su odlučili da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mjera usmjerenih na spasavanje ugrožene evropske valute.

Na sastanku koji je počeo sinoć, a završen rano jutros, šefovi država i vlada sedamnaest zemalja koje koriste evro dogovorili su se i da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFFS) na oko hiljadu milijardi evra.

EU će, pored toga, do kraja godine zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom pokrenuti zajednički program pomoći Grčkoj vrijedan sto milijardi evra.

Iako su šefovi najmoćnijih evropskih zemalja bili u Briselu, novinarima su se na završetku sastanka obratili samo predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej i predsjednik Komisije Manuel Barozo.

– Svi smo svjesni koliko je situacija ozbiljna. Danas nijedna vlada ne može sebi da dozvoli da potcjeni posljedice prezaduženosti ili krah cijena nekretnina ni kod kuće ni u drugoj zemlji. U suprotnom, kaznili bi ih birači i tržiste. Greške iz prošlosti se ne smiju ponoviti – izjavio je Van Rompej.

Barozo je rekao da je Evropa prošle noći “potvrdila da je sposobna da preduzme sve što treba da bi očuvala ekonomsku stabilnost”.

– I ranije sam govorio, a sada ponavljam da je ovo maraton, a ne sprint – zaključio je on.

Odluka o otpisivanju polovine grčkog duga i formiranju programa pomoći naslanja se na zaključke svih 27 članica EU, koji su na dvoiposatnom samitu u srijedu uveče odlučili da će vodeće evropske banke odsad morati da povećaju obavezne rezerve na devet odsto aktive. To zahtjeva da do 30. juna 2012. banke prikupe dodatnih 108 milijardi evra.

Maratonski samit u Briselu, koga su mnogi proglasili sudbonosnim za budućnost evra i EU, pratilo je oko 2000 akreditovanih novinara, što je najveći broj od usvajanja Lisabonskog sporazuma 2009. godine.

izvor: Tanjug

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *