S&P’s snizio kreditni rejting Slovenije

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Standard & Poor’s snizila je za jednu razinu kreditni rejting Slovenije, s ‘AA/A-1+’ na ‘AA-/A-1+, uz stabilnu prognozu.

Kao razlog smanjivanja kreditne ocjene agencija je u saopštenju objavljenom u srijedu navela slabljenje fiskalne pozicije države koja je od izbijanja svjetske finansijske krize 2008. godine radi ublažavanja njenih posljedica na svoju ekonomiju i bankarski sistem udvostručila zaduženost, na sadašnjih 43 posto BDP-a.

Prema ocjeni Standard & Poor’s, slovenačka vlada u proteklom razdoblju nije predstavila uvjerljivu strategiju finansijske konsolidacije, smanjenja budžetskih troškova i strukturnih reformi, što se očekuje da će napraviti nova vlada nakon prijevremenih izbora.

Prošlog su mjeseca iz istih razloga kreditni rejting Sloveniji za jednu razinu smanjile i bonitetne agencije Moody's i Fitch.

Nakon Italije, Španjolske, Irske, Portugala, Cipra i Grčke Slovenija je sedma država u eurozoni kojoj su svjetske kreditne agencije ove godine snizile procjenu kreditnog rizika.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *