Sivo tržište kredita u Kini vrijedi 630 mlrd dolara

Dodajte komentar

Bankarska regulatorna komisija Kine (CBRC) objavila je kako će preduzeti potrebne mjere da bi se u zemlji suzbilo privatno pozajmljivanje sredstava i obuzdao sistem sivog bankarstva, prenosi BBC.

Predsjednik CBRC-a, Liu Mingkang izjavio je kako postoji zabrinutost da privatno kreditiranje narušava vladine napore kontrole kreditiranja te ozbiljno prijete stabilnosti finansijskog sektora, a neke procjene pokazuju kako privatni krediti na sivom kreditnom tržištu iznose ukupno 4 biliona juana, odnosno 627 milijardi dolara.

Nedavni potezi kineske vlasti da uspori rast kredita u zemlji, uzrokovali su rast sivog bankarstva i privatnog kreditiranja putem kojeg pojedinci i preduzeća na relativno lak način dolaze do potrebnih sredstava, no kamatne stope na takve kredite iznose od 14 do  čak 70 posto. 

U posljednjih nekoliko godina borbe s globalnom finansijskom krizom, kineske su banke izdale rekordan iznos  kreditnih sredstava kako bi zadržale svoju konkurentu poziciju i osigurale privredni rast.

Analogno tome, u 2009. i 2010. godini, kineske su banke izdale oko 2,75 biliona američkih dolara novih kredita, a veliki val pozajmljivanja pokrenut je zahvaljujući rastu cijena nekretnina.

Druga velika briga kineskog finansijskog sustava je i velika količina bankarskih kredita izdata lokalnim vlastima, a u junu je kreditna agencija Moody's upozorila kako bi ukupan iznos nenaplativih kredita mogao dosegnuti nivo od 18 do 20 posto ukupnih izdatih kredita.

Međutim, Mingkang navodi kako po tom pitanju nema brige jer lokalne vlasti imaju sigurnu i stabilnu finansijsku poziciju te će biti u mogućnosti podmiriti svoje obveze.

“Ukupna stabilnost lokalnih prihoda kroz privredni i finansijski rast, kao i srednjoročna i dugoročna solventnost vlade i dalje je u porastu, a prihodi su u prošloj godini porasli za 21,3 posto”, dodaje.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *