Dok ne prodaju hipoteke, nema kredita privredi

Dodajte komentar

Najava da banke ni naredne godine neće odobravati kredite privredi dok ne naplate hipoteke na nenaplative zajmove, koji su rekordni u regionu i iznose skoro 26 odsto od ukupnog kreditnog fonda od dvije milijarde eura, zabrinula je ministra finansija Milorada Katnića. 

“Zbog najave bankara da nemaju slobodnih sredstava za plasman privredi, pada u vodu kompletan nacrt budžeta za narednu godinu, koji bi krajem novembra trebalo da, u formi prijedloga, bude dostavljen parlamentu“, saznaje Dan iz više izvora.

Situacija je tim alarmantnija što banke imaju 565,3 miliona eura nekvalitetne aktive, koja neprekidno raste.

Skoro kompletna nekvalitetna aktiva je skoncentrisana kod 50 najvećih dužnika, od kojih je 30 kompanija potpuno mrtvo.

Među tih 30 firmi ima i nerezidenata, kojima su domaće banke odobravale kredite na ime projekata u Crnoj Gori.

Te praktično mrtve firme najviše duguju bankama, čak 60 odsto sredstava koje su zarobile.

Alarmantno je i što je država drugi po redu povjerilac: njoj propale firme duguju 30 odsto zarobljenih para na ime neplaćenog poreza i doprinosa, te državne pomoći koju su primile, a nijesu je vratile prethodnih godina.

Osnovni problem, kako ističu bankari, jeste to što je u Crnoj Gori gotovo nemoguće naplatiti hipoteku, bilo od privrede, bilo od građana. Ta procedura traje tri do četiri godine, uz angažovanje sudova i ogromne troškove. U praksi i teoriji, na snazi je kvazisocijalistički sistem, koji štiti dužnika, a ne povjerioca.

izvor: cafemontenegro.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *