“Moody's” snizio rejting španskih državnih obveznica

Dodajte komentar

Agencija “Moody's” smanjila je rejting španskih državnih obveznica za dva podioka, dva dana nakon što je druga agencija “Standard&poor's” izvršila isto smanjenje.

Agencija “Moody's” ističe da je smanjila rejting Španije, jer nema pouzdanog rješenja dužničke krize u evrozoni. Rejting Španije smanjen je sa Aa2 na Aa1.

Prema agenciji, dužnička kriza  i teškoće sa kojima se suočavaju španske banke, ukoliko žele da pozajme novac, znače da se dodatno smanjuju predviđanja za ekonomski rast te zemlje.

“”Moody's” je zadržao negativan pogled na rejting Španije kako bi ukazala na rizik od daljeg pada ekonomije i moguće nove eskalacije krize u evrozoni”, navodi sa u saopštenju agencije.

Agencija dodaje da pretpostavlja da će nova vlada nakon izbora zakazanih 20. novembra nastaviti sa sprovođenjem mjera za smanjenje budžetskog deficita ali da će, ukoliko se to ne desi, dalje smanjiti rejting te zemlje.

Nešto ranije, “Moody's” je upozorila da razmatra i smanjenje francuskog kreditnog rejtinga sa stabilnog na negativan, što je bitno uticalo na stanje na evropskom tržištu.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *