Gubitak Goldman Sachsa i loše vijesti iz Francuske pogodile Wall Street

Dodajte komentar

Niz loših vijesti, od upozorenja Moody'sa u vezi francuskog kreditnog rejtinga do gubitka Goldman Sachsa, juče je na Wall Streetu spustio američke terminske indekse.

Investitore je zabrinulo upozorenje agencije Moody's o mogućoj negativnoj prognozi francuskog kreditnog rejtinga u iduća tri mjeseca.

Dođe li do snižavanja vrhunskog rejtinga te zemlje, investitori se pribojavaju da bi to moglo otežati sposobnost Pariza da ispuni finansijsku obavezu prema evropskom fondu za finansijsku stabilnost, koji služi za spas prezaduženih članica eurozone.

Ujedno, investitore je zabrinulo i usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju na 9,1 posto, dok je u prethodnom kvartalu privreda porasla 9,5 posto.

„Zabrinutosti oko usporavanja kineskogprivrednog rasta, zajedno s brigama oko dužničke krize u eurozoni, unijeli su oprez i oklijevanje na terminsko tržište“, ističe Andre Bakhos, analitičar pri Lek Securitiesu.

U međuvremenu, razočarao je i Goldman Sachs, izvijestivši o gubitku u trećem ovogodišnjem tromjesečju od 393 miliona dolara, što predstavlja njegov prvi tromjesečni gubitak od 2008. godine.

U elektronskom predtrgovanju cijena Goldman Sachsove dionice spustila se 2,6 posto.

Nervozi na tržištu doprinijeli su i poslovni rezultati IBM-a, zbog čega je cijena te dionice potonula 4,6 posto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *