Srbija: Devizna štednja rekordna, dinarska isplativija

Nedelju štednje, koja ove godine počinje 31. oktobra i traje u prvoj sedmici novembra, Srbija dočekuje sa rekordnim deviznim depozitima od 7,5 milijardi evra, što je oko 800 miliona evra više nego lane, ali su dinarski ulozi i dalje veoma malo zastupljeni – ispod 200 miliona evra – iako je i ove godine finansijski isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Ove godine, Narodna banka Srbije (NBS) apeluje na banke da ne povećavaju kamate u Nedelji štednje, jer bi posledica većih kamata na depozite bila i veća interesna stopa na kredite i tom povodom guverner Dejan Šoškić je u petak održao sastanak na kojem im je preneo svoje sugestije.

Šoškić je na tom sastanku ukazao da bi zadržavanje kamata za depozite na tekućem nivou i za banke bila dobra odluka, jer ih očekuju veći troškovi zbog primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali i da, usled globalne krize, mogu da računaju sa većom cenom za strane izvore finansiranja.

Neke velike banke, poput EFG Eurobanke i Banke Inteza, već su saopštile da su pažljivo razmotrile sugestije guvernera NBS i da će ih poslušati, ali se ipak većina banaka još uvek ne izjašnjava o tome.

Dinarska štednja u ovom trenutku, na srpskom bankarskom tržištu, ponovo isplativija od štednje u evrima, bez obzira što i dalje postoji rizik od promene kursa.

Međutim, imajući u vidu dvostruko višu kamatnu stopu u odnosu na štednju u evrima i činjenicu da se na ostvarenu kamatu po osnovu dinarske štednje ne plaća porez, nameće se jasan zaključak da je dinarska štednja atraktivnija.

Uz te prednosti, dinarska štednja umanjuje i potrebu za konverzijom deviza, što je dodatni trošak od od dva do četiri procenta, a ne treba zaboraviti državne garancije za dinarsku štednju u protivvrednosti 50.000 evra, što ovu vrstu ulaganja čini skoro potpuno bez rizika.

Bez obzira na deklarativna zalaganja i obećanja banaka, koje su dale ove nedelje guverneru NBS, za očekivati je da će bar neke od njih jednokratno povećati kamate na depozite u Nedelji štednje.

Neki domaći analitičari prognoziraju da će se ponuđene kamate na depozite oročene u evrima, na rok od šest meseci, kretati od tri do šest odsto, do 12 meseci između 5,5 i 8,5 odsto, dok se za oročenje na više od 12 meseci očekuje godišnja kamata od sedam do devet odsto.

Na dinarske oročene depozite, analitičari očekuju da će se kamate kretati od sedam do 12 odsto do šest meseci, između devet i 14 procenata do 12 meseci, a na depozite oročene više od 12 meseci – 10 do 16 odsto.

Ne treba zaboraviti da se na prihod od kamate mora platiti porez državi od 10 odsto.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1925. godina na skupu bankara iz 25 zemalja u Milanu, kada je osnovan Međunarodni institut za štednju. Istovremeno je ustanovljen Svetski dan štednje koji od tada, na razne načine, obeležavaju pre svega banke i finansijske institucije.

izvor: kamatica.com

Check Also

Profit bankarskog sektora na kraju prošle godine 83,3 miliona eura, sve banke poslovale pozitivno

Ukupan profit bankarskog sektora na kraju trećeg kvartala iznosio je 83,3 miliona eura. Pozitivan rezultat …

Leave a Reply

Your email address will not be published.